Vývojář Googlu omylem zveřejnil, co Google neumí

LP Fish
14. 10. 2011 18:40
Vývojář Googlu Steve Yegge uveřejnil omylem na svém profilu na Google+ nemilosrdnou kritiku fungování uvnitř firmy. Podle něj Googlu schází vizionáři jako byl Steve Jobs a jejich pokusy o sociální síť jsou ubohé.
Larry, Sergeji ahoj, ahoj...
Larry, Sergeji ahoj, ahoj... | Foto: ČTK

Stačilo jediné kliknutí a z dříve anonymního vývojáře v Googlu se stala jedna z nejcitovanějších postav internetu. Úvaha, která se přes noc objevila na veřejně dostupné zdi profilu Steva Yeggea na Google+ pobavila prostřednictvím médií už stovky tisíc lidí.

V textu o pěti tisíci slovech si to nejdřív vyřídil se svým bývalým zaměstnavatelem, firmou Amazon, a potom se pustil do fungování Google.

Googlu chybí Steve Jobs

"Věc, kterou Google neumí dělat, jsou platformy. Nerozumíme platformám. Nechápeme je," napsal Yegge a pokračoval: "Google+ je ukázkovým příkladem našeho totálního nepochopení problému platform, od nejvyšší úrovně výkonného vedení (ahoj Larry, Sergeji, Ericu, Vicu ahoj ahoj) až po pracovníky na úplně nejnižších pozicích (ahoj, všichni)."

Největší chybou Googlu podle Yeggeho je, že nenapodobil strategii Facebooku, kterou popsal jako "neustálou konstelaci nových produktů, které dělá někdo jiný". Google+ je tak podle něj "ubohý nápad", který od počátku postrádal API, tedy prostředí pro tvorbu aplikací. Google+ už přitom používá 40 milionů uživatelů a společností je prezentován jako úspěšný projekt.

Yegge se nakonec neubránil ani srovnání s dalším konkurentem Googlu Applem. "Nezvládneme to. Ne spolehlivě. Ne funkčně. V historii počítačových technologií bylo žalostně málo lidí, kteří by to byli schopní zvládnout tak, aby to fungovalo. Jedním z nich byl Steve Jobs. Ale my nemáme Steva Jobse. Je mi líto, ale nemáme."

Omluva a vysvětlení

Yegge svůj text z veřejné zdi stáhl hned poté, co zjistil, co udělal. Podle jeho vysvětlení,  měl být interní komunikací v úzkém kruhu spolupracovníků. Omylem ho ale publikoval na veřejně přístupnou zeď svého profilu. Zároveň zdůraznil, že ačkoli o "incidentu" informoval PR oddělení Googlu, článek stahuje z vlastního uvážení, protože nešlo o text určený veřejnosti.

I přes snahu zmíněného oddělení ukázat kauzu jako příklad otevřené a necenzurované komunikace mezi všemi zaměstnanci Googlu si média jako například server Mashable všímají dvou jiných faktů:

První je, že zaměstnanci Googlu nevěří produktům, na kterých pracují. A druhý, že je ani neumí dobře používat.

 

Právě se děje

Další zprávy