Češi na největším turnaji v počítačových hrách

Michal Sztemon
8. 4. 2007 0:00
Co musí čeští hráči udělat, aby se dostali na turnaj do Seattlu?
Foto: Hratelně.cz

Minulý progamingový článek byl věnovaný pokročilejším taktikám ve hře Counter-Strike, dnes se opět podíváme na novinky z ČR i zahraničí, které se týkají profi hraní počítačových her. Hlavní domácí novinkou je určitě oznámení české kvalifikace na světový turnaj World Cyber Games, ta se uskuteční v termínu od května do srpna v hernách sítě PG Cyber Café. V kolika hrách se kvalifikace uskuteční a jaké jsou podmínky pro postup na světové finále do amerického Seattlu? I to se dozvíte v dnešním článku.

Česká kvalifikace World Cyber Games na ProGamers
Turnaj World Cyber Games je nejvýznamnější událostí světového hraní, každý rok se jej účastní zástupci z více než 70 zemí po celém světě. Jak už to tak bývá, nehrají zadarmo, ale o tučné prizemoney (loni více než 400 000 dolarů). Mezi zúčastněnými nebude letos chybět ani Česká republika, i když to není tak automatické, jak by se mohlo zdát. Pořádání lokální kvalifikace je totiž finančně velmi náročné, proto také o letošní českou kvalifikaci neměl zájem loňský pořadatel Allstar Entertainment. Naštěstí pro domácí hráče se ale zájemce našel stejně jako v roce 2002 bude pořadatelem společnost ProGamers, kvalifikace se odehraje v hernách sítě PG Cyber Café.

Kvalifikace se uskuteční formou mezihernových turnajů v hernách sítě PG Cyber Café v květnu, červnu a červenci, finále pak bude odehráno v srpnu v herně AMD PGCC Velký Špalíček v Brně. Více podrobností o české WCG kvalifikaci bude zveřejněno na domovských stránkách kvalifikace www.wcg.cz dne 16. 4. 2007. Řadu zajímavých informací o WCG kvalifikaci (nejen té české) se zájemci dozví na internetové televizi PG24, která bude hlavním mediálním partnerem.

Hry pro českou kvalifikaci WCG 2007:
Counter-Strike (1 tým)
Warcraft III: Frozen Throne (1 hráč)
Starcraft: Broodwar (1 hráč)
FIFA 07 (1 hráč)
Need For Speed Carbon (1 hráč)
Command & Conquer 3: Tiberium Wars (1 hráč)
Age of Empires 3: The WarChiefs (1 hráč)
Dead or Alive 4 (1 hráč)
Project Gotham Racing 3 (1 hráč)
Tony Hawk's Project 8 (1 hráč)

Vraťme se ale k loňskému ročníku světového finále WCG, který se uskutečnil v italské Monze a zúčastnilo se jej více než 700 hráčů ze 70 zemí. Mezi českými účastníky vynikl Robin Humelič, když skončil na druhém místě v doprovodném turnaji Carom3D. Další slušná umístění vybojovali reprezentanti ve strategické hře Warcraft III Michael Hladík i Lukáš Němec postoupili do osmifinále a obsadili shodně 9.-16. místo. Pro rok 2007 vybrali korejští pořadatelé americké město Seattle (příští rok je pak na řadě německý Kolín nad Rýnem), turnaj se uskuteční 3.-7. října.

Zprávy z domácí scény
Žáci a studenti základních a středních škol si letos poprvé (celkově však už počtvrté) zasoutěžili v rámci Mistrovství ČR a SR škol. Hranou hrou byl fotbálek FIFA 07 od Electronic Arts, příjemně překvapila účast, která přesáhla 1000 studentů ze 156 škol. Kvalifikační kola se hrála v 31 hernách sítě PG Cyber Café v ČR i na Slovensku, nejlepších 128 hráčů postoupilo do velkého finále hraného v hernách v Praze a Brně. Na finálovém turnaji se už projevila zkušenost hráčů z klasického Mistrovství ČR v počítačových hrách, o korunu krále studentských pařanů bojovali Filip Lejček a Lukáš Sperl. Vítězství nakonec vybojoval první jmenovaný, když vyhrál těsně 7:6.

Konečné pořadí MČR škol ve hře FIFA 07:
1. místo: Filip Lejček (Koozy) pohár, diplom, hra od EA, volné hodiny v PGCC
2. místo: Lukáš Sperl (west) diplom, hra od EA, volné hodiny v PGCC
3. místo: Mario Opina (BigMike) diplom, hra od EA, volné hodiny v PGCC

Domácí scéna ve hře Call of Duty 2 prošla v uplynulých 14 dnech řadou změn, začaly to špičkové týmy eSuba a inteRaction, které si vyměnily snipery Luboshmir přešel do iR a místo něj šel do eSuby Lucky. Důvodem byly spory v rámci týmu týkající se intenzity tréninků, nic co by mohlo fanoušky překvapit. Další díl změn mají na svědomí opět inteRaction, neboť celý jejich tým (včetně nováčka Luboshe) přešel pod multiklan nEophyte. nEph jim slíbili více, než mohli nabídnout iR, a tak bylo jasno hráči obětovali i možný výjezd na holandskou LAN party. Vzhledem k tomu, že CoD2 tým má u inteRaction dlouhou tradici, iR nelenili a začali se poohlížet po nástupcích. Těmi se nakonec stali hráči cZklan.aqua, kteří nepřestupují do iR úplně, ale přicházejí na roční hostování.

Nejvýznamnější domácí akcí uplynulého víkendu byl turnaj LanCraft, na němž se sešli hráči strategických her Starcraft: Broodwar a Warcraft III, místem konání byl tradičně severomoravský Rýmařov. Kromě takřka kompletní domácí špičky ve Starcraftu přijela i silná skvadra borců z Polska a také Slováci, méně obsazený Warcraft III turnaj se stal kořistí nejlepšího domácí hráče mouz.Giacoma. V ostatních turnajích už Češi své umění příliš nepředvedli, všechny tři turnaje ve Starcraftu vyhráli Poláci, zejména se činil progamer Draco (pod nickem CruelToss).

Konečné pořadí LanCraft turnaje BW 1v1:
1. místo: xLo.CruelToss (Polsko)
2. místo: uT)Maix (Slovensko)
3. místo: xLo.Fabian (Polsko)

Zprávy ze zahraniční scény
Pořadatelé seriálu turnajů World Series of Video Games konečně oznámili hry pro ročník 2007 a asi jen málokdo by tipoval ty, které byly zvoleny. Na PC si soutěžící zahrají duelovku Quake 4 a týmově World of Warcraft 3v3, na Xboxech potom Fight Night Round 3 a Guitar Hero 2. Pátá hra se bude měnit, na asijských a evropských turnajích jí bude Counter-Strike 1.6, v USA bojovka Call of Duty 2. Proti volbě už se ozvaly první hlasy, které zpochybňují úroveň soubojů ve WoWu či Guitar Hero, zřejmě ale vše skončí tradičně hráči kvůli 750 000 dolarům "přesedlají" na méně oblíbenou hru a pak se vrátí k té své.

Hry pro seriál WSVG 2007:
Quake 4 (PC)
World of Warcraft 3v3 (PC)
Fight Night Round 3 (Xbox)
Guitar Hero 2 (Xbox)

Dlouhodobě nejlepší slovenský Counter-Strike tým fu.sk hájil déle než rok barvy českého multiklanu NecroRaisers, s tím je ale konec. Hráči si v rozhovorech stěžovali na přístup NR, kteří jim slibovali výhodné herní podmínky a odměny, ale posléze na nic takového nedošlo. Vedení týmu NR se naopak nezdála komunikace s manažerem týmu Pokym, který pro své svěřence vyjednával podmínky. Nyní se tedy NR ocitají bez CS divize, fu.sk budou pokračovat pod svým staronovým jménem.

Velmi známý online pohár ve hře Warcraft III inCup, odstartuje tuto neděli do své další sezóny. Stejně jako v předchozích případech je odměněn vítěz každé kvalifikace, nejlepší hráči se probojují do finálového turnaje počátkem června. V minulých inCupech slavil úspěchy český hráč Giacomo (nyní v barvách mousesports), snad se mu bude dařit i v sezóně aktuální.

Výroky o hraní
Jednání s korejskými držiteli licence byla těžká, ale věřím, že získáním české WCG kvalifikace pomůžeme českým hráčům najít motivaci k dalšímu tréninku a pozvedneme tak herní úroveň v ČR zase o kousek výš. Samostatnou kapitolou jsou hry pro Xbox 360, zde bychom chtěli vybudovat úplně novou progamingovou komunitu v konzolových hrách. Michal "Hobbys" Koníček, manažer firmy ProGamers o získání licence na pořádání české WCG kvalifikace

K výběru her nám sloužila tři kritéria: jak dobře hra funguje jako soutěž, jak silná je komunita hrající hru a jak snadno může být hra přiblížena široké veřejnosti. Například si myslíme, že hra jako World of Warcraft může být ještě silnější než Warcraft III, protože je nová, má silnou komunitu a její rozmanitost bude přitažlivá pro diváky.Matt Ringel, šéf WSVG o výběru her pro letošní rok.

Článek vyšel ve spolupráci s Progamers.

 

Právě se děje

Další zprávy