Bust-a-Move Bash! - nezbytná součást každé párty

Martin Havlíček
14. 5. 2007 0:00
Ke konzoli Wii lze připojit čtyři základní ovladače, hra Bust-a-Move ale nabízí mód pro osm hráčů. Jak je to možné?
Foto: Majesco

Bust-a-Move alias Puzzle Bobble straší na herní scéně již třináct let. Za tu dlouhou dobu se hra prakticky nezměnila, i přesto vývojáři stále vydávají nová a nová pokračování a rejžují na originalitě nápadu, ze kterého vzešel první díl. Z celkem 16 titulů série, jež vystřídaly snad celé spektrum herních platforem poslední dekády, vyčnívá z oparu průměru snad jen Bust-A-Move 2: Arcade Edition.

Před několika dny vyšlo pokračování, první hra série určená exkluzivně konzoli Wii. Původně se měla hra po vzoru kódového označení konzole a v duchu inovace jmenovat Bust-a-Move Revolution. Nakonec přeci jen autoři zvolili nenápadné Bust-a-Move Bash! a udělali dobře, neboť novinka skutečně žádnou revoluci nepřináší. Všechny ty drobné novoty a úpravy jsou naopak ke škodě.

Foto: Aktuálně.cz

#hodnoceni

Koncepce je tedy klasická. Cílem hry je zneškodnit pole různobarevných kuliček, sunoucí se z horní části obrazovky šnečí rychlostí k vašemu panáčkovi. Koulí se zbavujete jednoduše tak, že zdola cíleně vystřelujete další kuličky do míst, kde se nacházejí stejnobarevné shluky - jakmile takto spojíte tři korálky jedné barvy, tak zmizí. Jak postupujete dál a dál, přibývají nové barvy, objevují se komplexnější tvary "valící se masy" a s nimi se otevírá více prostoru pro taktiku. Mnohdy stačí jeden, dva zásahy a celé pole díky lavinovému efektu spadne. S přispěním řady power-upů (výbušné kuličky atp.) je pak šance ještě vyšší.

V jednoduchosti je síla, říká se, a alespoň v tomto případě to platí. Jak dlouho však může cvrnkání kuliček člověku vydržet? Jistě ne celých pět set levelů, které Bash nabízí. Postupem se mění akorát povaha a velikost pole, jinak jde stále o to samé, takže se brzy začnete neskutečně nudit. Na to se vývojáři samozřejmě připravili. Prvním pseudorevolučním vylepšením je bonusová minihra Střílení. Oč jde? Na obrazovce poletují koule a vy je musíte pomocí ovladače Wii-mote zaměřit a sestřelit. Toť vše.

Foto: Aktuálně.cz

Je zřejmé, že hra tohoto ražení nedokáže zužitkovat unikátní ovládací rozhraní konzole nějakým speciálním způsobem. Pohybem ruky, respektive Wii-mote tak pouze určujete směr, kterým dělo vystřelí kouli. Co však musíme ocenit, je využití Nuchak ovladače, který v multiplayerovém módu zastane tu samou funkci, a tak si hru můžete užít i s kamarádem, aniž byste museli kupovat přídavný Wii-mote ovladač. Jestliže jste vyzbrojeni v plné polní (4x Wii-mote a 4x Nunchak), můžete uspořádat party až pro osm lidí. Ovládání pomocí Nunchaku není tak přesné a plynulé, avšak jak brzy poznáte, je to úplně nepodstatné.

Multiplayer v této hře naprosto pozbývá jakéhokoliv smyslu. Se spoluhráči sdílíte jedno velké pole, takže jde o záležitost příliš chaotickou a o vítězi nerozhoduje ani tak um, jako spíše náhoda. Totiž pole je poseto tolika bonusy, takže i zdánlivě špatný zásah spustí ničivou lavinu, která shodí celou tu masu před vámi.

Zpracování je věrné standartu této série - hra vypadá naprosto stejně jako kterýkoliv starší díl. Vývojáři byli dokonce natolik přízemní, že ani nevyužili velikosti obrazovky, a tak herní pole tvoří často jen drobný pás uprostřed TV. Hrůza.

 

Právě se děje

Další zprávy