Australané představili největší 3D tiskárnu kovových dílů. Je velká jako autobus

ČTK ČTK
16. 5. 2018 16:55
Tiskárna rozstřikuje částice z titanové slitiny. Poradí si s rámem na kolo i částí letadla.
3D tiskárna, která umí tisknout železo.
3D tiskárna, která umí tisknout železo. | Foto: Titomic

Sydney - Australská společnost Titomic představila 3D tiskárnu velikosti autobusu, která je podle ní největší a nejrychlejší 3D tiskárnou kovových dílů na světě. Tiskárna umí do několika minut vyrobit několikametrové komponenty pro letadla či ponorky a například rám jízdního kola jí zabere 25 minut, píše list Financial Times.

Zařízení, na jehož vývoji se podílela společnost Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO), rozstřikuje částice z titanové slitiny na kostru vrstvu po vrstvě. Na rozdíl od dřívějších metod nepoužívá k roztavení kovů laser ani teplo.

S tvrzením společnosti Titomic, že její tiskárna je největší a nejrychlejší na světě, souhlasí i profesor australské univerzity RMIT Milan Brandt. Podotýká ale, že podobné zařízení možná vyvinul také čínský zbrojní průmysl.

Brandt nicméně poukázal na to, že tištěné komponenty nemusejí být tak silné, jako ty vyrobené tradičními metodami. Mohou také vyžadovat následné zpracování.

Společnost Titomic loni v září vstoupila na burzu a cena jejích akcií se od té doby zdesetinásobila. Podle serveru Stockhead činí tržní hodnota firmy 150 milionů australských dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy