Apple těží z jailbreak komunity

Jan Kovalík
6. 6. 2011 17:00
Autor neoficiálních aplikací pro modifikované iPhony dostal práci v Cupertinu
Foto: Reuters

San Francisko - Když hacker George "GeoHot" Hotz poprvé prolomil ochranu prvního iPhonu, společnost Apple jej nehnala k soudu. Žádné sympatie ke komunitě, která začala vyvíjet neoficiální aplikace pro jejich přístoje, ale firma nedala znát.

Naopak, provedením jailbreaku (tedy upravení zařízení tak, aby na něm uživatel mohl spouštět jiné aplikace, než ty licencované Applem) ztrácí majitel telefonu záruku. Apple též úpravy vnitřního softwaru svých zařízení pravidelně záplatuje, aby jailbreaku a odblokování zamezil.

Rychlejší než Apple

Nic to ale nemění na faktu, že zejména v době prvních modelů iPhonů, byla komunita nezávislých vývojářů zdrojem řady vylepšení, se kterými Apple oficiálně přišel až po měsících čekání.

Pro příklad elementární funkce Copy&Paste byla majitelům iPhonů zapovězena ještě necelý rok potom, co jí jailbreaková komunita sama naprogramovala - neoficiálně.

Teď se situace mění. Peter Hajas, jeden z vývojářů, tvořících neoficiální aplikace pro iPhone a iPad, dostal od Applu pracovní nabídku, kterou přijal. Autor aplikace Mobile Notifier, kterou si mimo AppStore stáhlo přes 230 tisíc lidí, má firmě pomoci s tvorbou uživatelského rozhraní.

Víme o vás

Je to důkaz toho, že Apple pečlivě monitoruje dění mezi komunitou nezávislých vývojářů, kteří jejich produkty modifikují a vylepšují.

Právě systém zpráv na displej (push notifications), který na mobilních zařízeních Apple dnes funguje, není z uživatelského hlediska příliš pohodlný. Očakává se též, že v rámci nové verze iOS 5 společnost systém upraví.

iOS 5, hudební servis iCloud a nový operační systém pro počítače Mac OS X Lion, představí dnes Steve Jobs na vývojářské konferenci WWDC 2011 v San Francisku.

 

Právě se děje

Další zprávy