Apple chystá svou největší akvizici, chce výrobce sluchátek

Jiří Hovorka ČTK Jiří Hovorka, ČTK
Aktualizováno 9. 5. 2014 11:38
Za kalifornskou společnost Beats Electronics, jejíž tváří je hiphoper Dr. Dre, nabízí Apple 3,2 miliardy dolarů.
Beats by Dr. Dre. Sluchátka od známého hiphopera se prodávají za stovky dolarů. Apple chce celou firmu za tři miliardy.
Beats by Dr. Dre. Sluchátka od známého hiphopera se prodávají za stovky dolarů. Apple chce celou firmu za tři miliardy. | Foto: Reuters

New York - Americký výrobce elektroniky Apple jedná o koupi výrobce sluchátek Beats Electronics. Za kalifornskou společnost, kterou spoluzaložil hudební producent a hiphoper Andre Young (známější jako Dr. Dre), nabízí 3,2 miliardy dolarů (63,4 miliardy Kč), napsal s odvoláním na nejmenované zdroje list Financial Times.

Byla by to největší akvizice v historii Applu. Oznámena by mohla být již příští týden. Nejvíce zatím Apple zaplatil 400 milionů dolarů v roce 1997 za softwarovou společnost NeXT.

Zdroje obeznámené s průběhem vyjednávání ale upozorňují, že firmy se zatím nedohodly na některých podrobnostech a jednání by ještě mohla zkrachovat.

Není to moc?

Trh se sluchátky roste. Například podle dat americké výzkumné společnosti NPD Group se obrat odvětví jen ve Spojených státech amerických loni zvedl o 11 procent na 2,3 miliardy dolarů.

Společnost Beats Electronics, která má sídlo v kalifornské Santa Monice, založil raper Dr. Dre a hudební producent Jimmy Iovine. Beats Electronics je známa především díky sluchátkům Beats by Dr. Dre, která se v Česku prodávají za zhruba tři až sedm tisíc korun.

Letos v lednu pak firma spustila službu pro sdílení hudby Beats Music, která se podobá známějšímu Spotify či iTunes právě od Applu. Roční obrat společnosti se odhaduje na 1,2 miliardy dolarů.

Analytici podle agentury Reuters ale pochybují, jestli nákup Beats, jejíž hodnota se loni v září odhadovala na miliardu dolarů, za tu cenu stojí. Apple měl na konci března k dispozici hotově zhruba 130 miliard dolarů. Velkou část však měl uloženou v zahraničí. Investoři mezitím na Apple naléhají, aby jim zvýšil výnosy.

 

Právě se děje

Další zprávy