Systém financování zdravotní péče je dlouhodobě neudržitelný, varují odborníci

ČTK ČTK
před 2 hodinami
Systém financování zdravotní péče je při současném nastavení dlouhodobě neudržitelný. S ohledem na stárnutí populace budou náklady růst, zatímco příjmy stagnovat či klesat. Je proto třeba hledat cesty snížení nákladů, jako posílení prevence nebo nové přístupy k péči, a zároveň přivést do systému nové zdroje financování ze soukromého sektoru, uvedli ekonomové z Národní ekonomické rady vlády.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

"Systém zdravotní péče, jak ho dnes známe, je velmi kvalitní, ale je absolutně neudržitelný," řekl ekonom Centra ekonomických a tržních analýz a člen rady Aleš Rod. Upozornil, že pro udržení současné úrovně bude třeba najít nové zdroje financování. "Pokud se nové finanční prostředky nezapojí, kvalita péče bude stagnovat nebo se snižovat," řekl.

Zároveň upozornil, že už nyní tvoří naprostou většinu zdrojů pro financování zdravotní péče veřejné prostředky vybrané na zdravotním pojištění a příspěvky ze státního rozpočtu, krajských a obecních rozpočtů. Podle Roda je vzhledem k napjaté situaci veřejných financí nepravděpodobné, že by bylo možné dál zvyšovat objem prostředků na zdravotní péči z veřejných zdrojů.

Podle Roda zřejmě bude nevyhnutelné, aby se lidé zapojili do placení za některé zdravotnické zákroky. Podle něj je varianta, kdy bude stanovená základní varianta péče hrazená z veřejných peněz, pacienti si ale budou moct na základě vlastního rozhodnutí doplatit dražší alternativní péči.

Systém ale podle něj musí být transparentní a kontrolovatelný, aby základní péče byla dosažitelná i pro sociálně slabší skupiny. Rod připomněl, že neformálně už jsou tyto doplatky běžné. "Vidíme to i dnes, kdy se v některých ordinacích platí administrativní poplatky, které nejsou nic jiného, než že se zvyšuje přímá platba (pacienta)," řekl.

Pavel Hroboň z Advance Healthcare Management Institute, který je členem ekonomické rady, také upozornil na potřebu hledat i cesty na snížení výdajů ve zdravotním systému. Z dlouhodobého hlediska považuje za vhodné posílit důraz na prevenci. "Není snadné toho dosáhnout, protože to vyžaduje změnu chování populace. I pokud se to podaří, dopady budou vidět až za jednu generaci," upozornil však.

Podle Hroboně by také bylo vhodné přijmout opatření pro zvýšení efektivity zdravotního systému. Zmínil restrukturalizaci nemocnic, aby každá nemusela zajišťovat nepřetržitou péči všech specializovaných lékařů, nebo zvyšování důrazu na jednodenní zákroky či na distanční poskytování péče.

Video: Ludvík se opřel do mladých lékařů kvůli přesčasům (13. 9. 2023)

Ředitel FN Motol Miloslav Ludvík v pořadu Spotlight. | Video: Blahoslav Baťa
 

Právě se děje

Další zprávy