Zvýšení úrokových sazeb oslabí euro

Michal Najman
28. 3. 2006 15:30
Washington - Americká centrální banka (FED) v čele se svým novým předsedou Benem Bernakem dnes oznámí zvýšení úrokových sazeb. Americký dolar od rána výrazně posiluje.
Nová barevná desetidolarovka právě vstupuje do oběhu.
Nová barevná desetidolarovka právě vstupuje do oběhu. | Foto: AP

Analytici očekávají, že FED zvedne úrokovou sazbu již po patnácté v řadě, aby udržel inflaci pod kontrolou. Klíčová úroková sazba nyní dosáhne 4,75 procenta.

Se zvyšováním nákladů na půjčování peněz začal FED v červnu 2004. Tehdy činila úroková sazba jedno procento.

Americká ekonomika stabilně roste, ale trh stavebních prací se ochlazuje a růst platů také ještě nenastartoval, domnívá se agentura Reuters

Ekonomové však nepovažují klíčovou úrokovou sazbu na tzv. "overnight úvěry", jimiž banky řídí svou likviditu, za příliš stimulující. V současnosti její úroveň označují za neutrální - neurychluje ani nezatěžuje ekonomiku. .

Ben Bernanke, šéf Federálního rezervního systému.
Ben Bernanke, šéf Federálního rezervního systému. | Foto: Reuters

Ben Bernake v minulosti proslul jako obhájce transparentnosti centrální banky. Nyní je v čele té nejdůležitější na světě, a tak bude zajímavé sledovat, jak se mu při jeho prvním velkém rozhodnutí podaří být čitelný pro investory.

Dolar bude rok růst

Evropská centrální banka (ECB) nastavila svou klíčovou úrokovou sazbu na 2,5 procenta. Právě porovnání úrokových sazeb přispívá podle Markéty Šichtářové z NEXT finance k dlouhodobému růstu dolaru oproti euru.

V odhadech budoucího vývoje se však analytici neshodnou. Zajímavé je, že se dělí téměř přesně na polovinu. Jedna očekává pokračování stávajícího trendu růstu dolaru, právě díky přetrvávajícímu rozdílu úrokových sazeb.

Druhá polovina věří, že ECB začne aktivněji zvyšovat úrokovou sazbu. To zastaví růst dolaru a přivede investory zpět k euru.

"I kdyby ECB zvyšovala sazby velmi rychle, bude trvat nejméně rok, než sazby dosánou americké úrovně. Dolar by tedy měl i v příštím roce růst," dodala Šichtářová.

 

Právě se děje

Další zprávy