Žena, jež řídila vyhledávání Googlu, povede nově Yahoo

Ekonomika Ekonomika
17. 7. 2012 8:08
Marissa Mayerová se stane už třetí generální ředitelkou Yahoo od začátku roku
Marissa Mayerová ještě v barvách Google. Nyní se stane generální ředitelkou Yahoo.
Marissa Mayerová ještě v barvách Google. Nyní se stane generální ředitelkou Yahoo. | Foto: Reuters

San Francisco - Sedmatřicetiletá Marissa Mayerová, dosavadní viceprezidentka internetového gigantu Google, mění dres. Usedne do horkého křesla generální ředitelky konkurenčního Yahoo.

Společnost o tom informovala v tiskovém prohlášení s tím, že Mayerová se stane i členkou představenstva.

Mayerová strávila v Googlu posledních třináct let a měla na starosti služby jako Gmail, Google News, Street View či Google Images.

Podílela se na vývoji vstupní stránky i vyhledávání Googlu, kterému poté léta šéfovala jako produktová ředitelka. Svoji rezignaci oznámila v pondělí odpoledne telefonicky, do Yahoo nastupuje už v úterý.

Těžké výzvy v Yahoo

Zaměstnankyně s pořadovým číslem 20 prohlásila, že v Googlu zažila báječné časy, ale v případě nabídky Yahoo šlo o "poměrně snadné rozhodování".

Na Mayerovou čeká mimořádně těžký úkol: musí dát nový směr firmě, která sice zůstává největším internetovým portálem v USA, vážně však ztrácí své dříve dominantní postavení, a to především kvůli tomu, že nedokázala zavčas reagovat na nástup sociálních sítí.

Příjmy z displayové reklamy se Yahoo propadají, vyhledávání od Yahoo stejně jako jeho e-mail zažívají těžké časy.

Přestup Mayerové je o to pikantnější, že právě Google je zřejmě největším konkurentem Yahoo na americkém internetu.

Analytici podle BBC v první reakci uvedli, že jmenování Mayerové naznačuje, že firma se chce znovu více soustředit na technologický rozvoj než na výrobu obsahu.

Server The New York Times napsal, že coby nová generální ředitelka Yahoo bude patřit k nejdůležitějším ženám v Silicon Valley. Stane po boku šéfek společností Hewlett-Packard a IBM Meg Whitmanové a Virginie Romettyové.

Marissa Mayerová je třetím člověkem, který letos usedne do křesla šéfa Yahoo. V půli května post opustil Scott Thompson, u něhož vyšly najevo nesrovnalosti v životopise ohledně dosaženého vzdělání. On sám nahradil začátkem roku Carol Bartzovou, za jejíhož vedení firma upadala.

 

Právě se děje

Další zprávy