Západ se bojí nestability Pákistánu, MMF dá 7 miliard

Ekonomika Reuters Ekonomika, Reuters
25. 11. 2008 12:36
Finanční injekce má zastavit krizi vyvolanou vysokými cenami potravin a ropy
Zhoršující se ekonomické podmínky by mohly vehnat ty nejchudší do rukou Al-Kájdy, varuje Západ.
Zhoršující se ekonomické podmínky by mohly vehnat ty nejchudší do rukou Al-Kájdy, varuje Západ. | Foto: Tereza Engelová

Washington - Obětí ekonomické krize přibývá a Mezinárodní měnový fond vytahuje z pokladny další miliardy. Tentokrát o nouzový úvěr požádal Pákistán.

Na řešení krize, kterou vyvolaly rostoucí ceny ropy i potravin, dostal Islámábád 7,6 miliardy dolarů, v přepočtu asi 150 miliard korun. Úvěr bude čerpat po dobu 23 měsíců. Okamžitě získá přístup k částce 3,1 miliardy dolarů a zbytek mu bude uvolňován ve čtvrtletních splátkách doprovázených prověrkou ekonomické situace. Pákistán v rámci plánu také výrazně sníží rozpočtový deficit a zastaví financování vládních výdajů centrální bankou.

Zájmy USA v ohrožení

Finanční pomoc mezinárodního společenství nicméně má v tomto případě i politický rozměr. Svět se totiž obává, že ekonomický propad doprovázený poklesem kurzu pákistánské rupie a propadem akciového trhu by mohl ty nejchudší vehnat do rukou Al-Kájdy a dalších teroristických a militantních islamistických skupin.

V zemi pokračuje boj o kmenová území. O strategické území u pákistánsko-afghánských hranic svádějí tvrdé boje vojáci s dobře vyzbrojenými radikály. Navíc Al-Kájdě a Tálibánu neustále přibývají čerstvé posily ze sousedního Afghánistánu.

Podle expertů proto i pro nově zvoleného amerického prezidenta bude právě vztah k Pákistánu klíčovou zahraničněpolitickou otázkou. Ze zprávy Washingtonem podporovaného Institutu pro mír (USIP) vyplývá, že zájmy USA v oblasti jsou údajně "nyní ohroženy více než kdy dříve od té doby, co byl z Afghánistánu vytlačen roku 2001 Tálibán".

 

Právě se děje

Další zprávy