Za krizi prý může vedení Lehman Brothers

Petr Jemelka Petr Jemelka
12. 3. 2010 17:00
Je možné, aby celosvětovou ekonomickou recesi způsobilo několik jedinců? Prý ano
Pád největší banky byl největší průšvih
Pád největší banky byl největší průšvih | Foto: Reuters

New York - Soudní vyšetřovatelé ukázali prstem na údajné viníky celosvětové ekonomické recese. Způsobili jí prý manažeři Lehman Brothers, kteří svým nezodpovědným a podvodným jednáním zapříčinili  krach banky.

Auditor Lehman Brothers - společnost Ernst & Young prý navíc pochybila, když její poslední audit z konce roku 2007 neodhalil žádné nedostatky.  

Vedení banky, v čele s generální ředitelem Richard Fuldem, podle vyšetřovatele záměrně překračovalo své interní předpisy, týkající se přijatelných rizik a obcházelo vnitřní kontrolní mechanismy.

Dokonce manipulovali s dokumenty

"Prohřešky vedení kolísaly od nevědomých pochybení a manažerských chyb, až po obcházení zákona a manipulaci s úředními dokumenty," píše soudní vyšetřovatel Anton Valukas ve své zprávě. 

Generální ředitel Richard Fuld se údajně dopustil přinejmenším hrubé nedbalosti a dodal, že hlavní účetní Henry M. Paulson svého nadřízeného minimálně jednou varoval, že pokud nedojde k stabilizaci finanční situace banky, hrozí jí bankrot.

Vyšetřovatele Vulakase z právnické firmy Jenner & Block najal loni v lednu newyorkský konkursní soud, aby úpadek jednoho z největších bankovních domů ve Spojených státech prověřil.

15. září 2008 vše začalo

Management Lehman Brothers se podle vyšetřovatele ještě v roce 2008, kdy už mu musel být katastrofální stav hospodaření banky jasný, snažil oklamat investory a přesvědčit je, že je vše v naprostém pořádku. Vulakas prý v účetnictví našel stopy po maskování padesáti miliard, které byly rizikově investovány a o než banka následně přišla.

Nejvíce prostoru zpráva vyšetřovatele věnuje machinacím s účty v hodnotě miliard dolarů mezi zaměstnanci společnosti. Tento způsob nesl označení „Repo 105". Ten se používal už od roku 2001, pokud byla banka zrovna podrobována kontrole. 

Vyhlášení konkurzu na giganta z Wall Streetu 15. září 2008 znamenalo pád akcií společnosti o 95 procent, což vyvolalo řetězovou reakci, která následně rozjela celosvětový ekonomický úpadek.

Největší bankrot v historii USA

Pád 158 let staré banky byl největším bankrotem v historii Spojených států a donutil Obamovu administrativu připravit národní plán záchrany finančního sektoru.

Zpráva nikoho z vedení neobviňuje z trestných činů, ale naznačuje, že existuje dost důkazů pro obžalobu u obchodního soudu. 

 

Právě se děje

Další zprávy