Vstup do Premiere League vydělá klubům miliardy

dkl, BBC
4. 5. 2007 8:24
Nejvyšší liga přináší prestiž. Ale hlavně peníze
Manchester United je nejbohatším klubem
Manchester United je nejbohatším klubem | Foto: Reuters

Londýn - Být v nejvyšší fotbalové lize znamená nejen prestiž, ale především peníze. Kluby, které se přesunou z Championship do Premier League, na tom mohou vydělat až 35 milionů liber, tedy téměř 1,5 miliardy korun.

Pokud se jim bude dařit, mohou si přijít na dalších dvacet milionů liber během dvou let, což je přes 800 milionů korun. Ve své studii to uvádí společnost Deloitte.

Tyto peníze mají zatím jisté dva kluby: Birmingham a Sunderland. Dalších několik týmů bude bojovat o poslední místo postupujícího do nejvyšší ligy, které znamená výraznou finanční injekci.

"Zápasy o postup slibují drama nejen na hřišti a v hledišti, ale i v jednacích síních správních rad klubů," uvádí Paul Rawnsley, šéf divize sportovního byznysu firmy Deloitte.

Práva za miliardy

Většina "slíbených" peněz plyne klubům z vysílacích práv v Anglii i zahraničí pro sezónu 2007/2008.

Domácí práva na vysílání byla vydražena za 1,7 miliardy liber, což je v přepočtu 70 miliard korun. O zápasy se podělí BSkyB a Setanta.

Dalších 625 milionů liber pak do ligy přijde za vysílání v zahraničí.

Čím lépe si týmy v lize povedou, tím větší díl na ně připadne.

  • Statistiky anglických fotbalových lig najdete ZDE

"Okamžité příjmy mohou klubům pomoci financovat rozdíl mezi náklady na provoz v Championship a v nejvyšší lize, tedy Premiere League a týmy mají šanci se udržet," říká Alex Byars z firmy Deloitte, která každoročně připravuje přehled financí fotbalových klubů.

"Pokud nebudeme počítat prvních pět klubů, zbytek týmů dostane téměř rovnoměrný díl peněz," dodává.

Britské kluby patří k nejbohatším na světě. Manchester United po mnoho let vévodil tomuto žebříčku. Loni již byl ale poražen španělským Real Madrid. Letos se dokonce propadl na čtvrté místo, když si druhé místo získala Barcelona  a třetí Juventus.

 

Právě se děje

Další zprávy