Volvo bude čínské. Zřejmě již tuto neděli

Petr Jemelka Petr Jemelka
26. 3. 2010 10:51
Číňané velmi pravděpodobně získají Volvo za 2 miliony dolarů

Hong Kong - Tradiční švédskou automobilku Volvo, která se vinou ekonomické krize ocitla ve vážných ekonomických problémech, s největší pravděpodobností koupí od konsorcia Ford Motors čínský výrobce aut Zhejiang Geely.

Číňané za Volvo nabízejí dva miliony dolarů a zdá se, že už uzavření dohody i přes odpor švédských odborových svazů nic nebrání.

Podepsání smlouvy o historicky největší čínské akvizici v automobilovém průmyslu, by se měl podle čínských médií v rámci čtyřdenní návštěvy švédského království zúčastnit také čínský místopředseda vlády Si Ťing-pching.

Podle deníku Detroit News, který se odvolává na tiskového mluvčího Volva Olleho Axelsona, se již dolaďují poslední podrobnosti a automobilka připravuje oficiální prohlášení. Podle dalších zdrojů, na které se odvolává čínská tisková agentura, by mělo slavnostní podepsání kontraktu proběhnout již tuto neděli.

Nová továrna Volva bude v Číně

Představitelé čínské strany zatím odmítají celou věc komentovat a na dotaz agentury Reuters odpověděli pouze prohlášením, že společnost pracuje na uzavření veškerých prodejů a nákupů do konce března.

Čína se minulý rok stala největším automobilovým trhem na světě a do budoucna by byla ráda i významným (ne-li největším) světovým vývozcem. A právě Volvo by se mohlo stát poměrně levnou vstupenkou na euro-americké trhy.

Do černých čísel by Volvo vedení Geely rádo dostalo už příští rok, což by se mělo podařit i díky vybudování nové fabriky přímo v Číně. Odvážné plány se ale příliš nelíbí švédským odborářům, kteří sice nemají žádnou právní páku, která by mohla akvizici zabránit, ale mají silný politický vliv.

Případný odpor odborářů může navíc plán návratu hospodaření automobilky do černých čísel zhatit.  

 

Právě se děje

Další zprávy