Vodafone získal v dražbě turecký Telsim

ČTK, eko
13. 12. 2005 14:00
Istanbul - Britský telekomunikační gigant Vodafone dnes zvítězil v dražbě druhého největšího tureckého mobilního operátora Telsim.

Firma, která je majitelem českého operátora Oskar, předložila nejvyšší nabídku v hodnotě 4,55 miliardy dolarů. Minimální prodejní cena byla pro aukci stanovena na 2,8 miliardy dolarů.

"Vítězná cena je na dolním konci očekávání, která se pohybovala od pěti do sedmi miliard dolarů," prohlásil analytik Tim Ash ze společnosti Stearns International. Dodal, že kvůli závazkům vůči věřitelům přinese transakce turecké státní pokladně pouze dvě až tři miliardy dolarů.

Společnost Telsim má v Turecku téměř 9,5 milionu zákazníků. Turecko má více než 70 milionů obyvatel a mobilní telefon zde používá takřka 60 procent populace. Jedničkou na tureckém trhu se službami pro mobilní telefony je firma Turkcell, která má téměř 27 milionů klientů.

Analytička Basak Engin Dinckocová ze společnosti Oyak Securities před dražbou uvedla, že kupec Telsimu bude muset investovat do posílení konkurenceschopnosti firmy. "Očekává se, že nový vlastník investuje v prvních dvou až třech letech až miliardu dolarů do modernizace sítě a expanze," řekla Dinckocová.

Turecká vláda zabavila Telsim rodině Uzanů poté, co banka této rodiny v roce 2003 zkrachovala a státu vůči ní zůstaly pohledávky v hodnotě 6,5 miliardy dolarů, připomíná agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy