Vejce od slepic z klecí obchodníci nechtějí

ČTK
3. 4. 2007 14:17
Evropa nachází trend "svobodných" vajec
Foto: Aktuálně.cz

Brusel - Již do pěti let se zavázali někteří významní evropští obchodníci stáhnout ze svých prodejen vejce z chovů, kde jsou slepice drženy v klecích.

Mezi signatáře dohody patří i některé významné obchodní řetězce. Jedním z nich je i rakouská skupina REWE Group, která v Česku provozuje supermarkety Billa a diskonty Penny Market.

Ta ale dle svých slov již nyní prodává pouze vejce od slepic s volným výběhem.

Cena za volný výběh

Iniciativa za svobodu slepic zaujala i organizaci na ochranu zvířat CIWF, která těmto obchodníkům udělila evropskou cenu "Dobré vejce".

Kromě REWE je mezi nositeli nové ceny i britská pobočka rychlého občerstvení McDonald´s či kavárenský řetězec Starbucks a řetězec Sainsbury´s.

"Jsme odhodláni stáhnout z obchodů všechna vejce z klecí před rokem 2012," uvedl obchodní ředitel Sainsbury´s Mike Coupe. Jeho společnost přitom ročně prodá téměř 580 milionů vajec.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Zdravá vejce na postupu

Nejen ve Velké Británii se však navyšuje podíl "bio" vajec na prodejních pultech. Na ostrovech sice dosahuje až třetiny ze všech zkonzumovaných vajec, ale roste i v celé Evropské unii. Čím dál více slepic se navíc chová ve volném výběhu.

Zatímco v roce 1990 to byla jen tři procenta slepic, nyní je to asi 12 procent. Zhruba 300 milionů zvířat však stále musí přežívat v těsných klecích.

Podmínky pro chov slepic sice výrazně zpřísňuje směrnice z roku 1999, která počítá s úplným zákazem chovu v tradičních klecích od roku 2012. Její osud však není příliš jasný, protože některé členské státy tlačí na její změnu či na odložení platnosti zákazu, proti čemuž se bouří aktivisté.    

Zákaz by se dotkl i Česka, a nebyla by to první změna v chovu slepic. Jedna z prvních se totiž odehrála při vstupu země do Evropské unie v roce 2004. Ta slepicím přinesla především větší a tudíž komfortnější klece.

 

Právě se děje

Další zprávy