V Česku se bojuje o ruskou vodku

Tomáš Fránek
4. 2. 2007 0:00
Brno - Česko je dalším evropským trhem, kde firmy bojují o ochranné známky některých druhů ruské vodky.
Ruská vodka - ilustrační foto
Ruská vodka - ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

A jde o rozepře, které musí řešit až české soudy a padají v nich obvinění z porušení ústavních práv ruských firem při registraci ochranných známek a překročení mezinárodních pravidel.

Až k Nejvyššímu správnímu soudu tak doputoval spor o ochrannou známku Starka vodky, jedné z tradičních ruských značek.

Bez původu a licencí

Ochrannou známku v Česku si totiž zaregistrovala společnost Spirit International se sídlem ve Světovém obchodní centru v Curacau na Nizozemských Antilách. Součástí známky jsou i nápisy "ruská vodka" a "dováženo z Ruska".

Infobox

  • Více než dva roky trvající boj o evropskou definici vodky se znovu nyní odehrál ve výboru Evropského parlamentu pro životní prostředí. Tam se poslanci dohodli na kompromisu - prosté označení vodka náleží pouze destilátu pálenému z brambor, obilí a melasy.
  • Vodka z jiných zemědělských plodin bude také vodka, ale na etiketě muset mít uvedeno, z čeho byla vydestilována.
  • Zpráva, v níž se členové výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin EP v prvním čtení dohodli na dvojím druhu etiket pro vodku, schválila většina poslanců. Pro jich bylo 55, proti pouze jediný.
  • Podle schváleného návrhu je důležité, aby spotřebitelé věděli, která vodka je vyrobena tradičním způsobem, tedy z obilí, brambor či melasy.   
  • Spor o vodku se v EU rozhořel poté, co sedm skandinávských států nesouhlasilo s tím, aby názvem vodka byly označovány i destiláty například z vína. Ty podle nich charakteristice tomuto nápoji neodpovídají, protože se nedrží tradiční receptury.
  • Ve své zprávě poslanci mimo jiné odmítli i návrh Evropské komise, která chtěla lihoviny klasifikovat do tří kategorií. Takové dělení by prý vyvolávalo nesprávný dojem, že existuje určité řazení lihovin podle jakosti.
  • Navrhli také omezení, které se týká aromatizace a přislazování lihovin. Výrobci navíc o veškerých použitých dochucovadlech a přidaných aromatizačních látkách budou muset informovat spotřebitele na etiketě.

A to se nelíbilo ruskému koncernu ZAO Sojuzplodoimport, který má v Česku registrovány další značky používané pro alkoholické nápoje jako je Baikal, The Jewel of Russia nebo Moskvich.

Ruská firma tak chtěla po českém Úřadu průmyslového vlastnictví to, aby známku vymazal jako klamavou. Když neuspěla, obrátila se na soud. "Jde o výrobky, které nemohu mít ruský původ ani nemohou být dováženy z Ruska, nemají potřebné licence," uvedla firma ve svém návrhu na výmaz známky.

Podle ní Ruská federace neuzavřela žádnou smlouvu s vlastníkem známky Starka vodka a neudělila mu žádné oprávnění tuto vodku prodávat.

Firma z Antil se ale bránila tím, že se výrobek se nestane ruským jenom proto, že je vyroben v Rusku. Potvrdila také, že vlastní původní recept na výrobu tohoto druhu vodky.

Nejvyšší správní soud nyní žalobu ruského exportéra zamítl a potvrdil tak rozhodnutí Úřadu průmyslového vlastnictví, který známku odmítl vymazat s tím, že nejde o klamavé ochranné označení.

Ochranná známka Starka Russian vodka tak nebyla v Česku zapsána v rozporu s mezinárodními smlouvami, ke kterým země přistoupila.

Starka vodka patří mezi tradiční značky používané v bývalém Sovětském svazu jako jsou Stoličnaja, Moskovskaja, Pšeničnaja, Kubanskaja, Percovka, Russkaja či Limonnaja.

Vodku pijeme, ale českou

V Česku ale u spotřebitelů spíše než ruské vodky vítězí nápoje tuzemské výroby. Z průzkumu agentury Data Servis vyplývá, že vodka je v českých restauracích třetí nejčastější lihovinou, kterou si objednávají zákazníci.

Nejoblíbenější vodkou je přitom tuzemská Božkov Vodka, která je celkově pátým nejoblíbenějším nápojem, teprve za ní je první dovážená značka Vodka Finlandia.

Soudní spory o to, co je pravá ruská vodka a kdo může na svých etiketách toto označení používat, se přitom vedou po celém světě.

Je o co bojovat, vždyť vodka s názvem Stoličnaja je druhou neprodávanější vodkou na světě a ročně jí zákazníci odeberou za více jak dvě miliardy dolarů.

I svět se soudí

O tuto značku se už přitom několik let soudí ruská soukromá firma S.P.I. se státní společností Sojuzplodoimport. Ten má zaregistrovány značky Stoličnaja a Moskovskaja ale jenom v Rusku.

Od společnosti S.P.I. přitom koupil práva na distribuci vodky Stoličnaja na klíčových trzích světový gigant Pernod Ricard.

Sojuzplodoimport proto zažaloval Pernod u soudu v New Yorku s tím, že značka byla ruskému státu ukradena.

A ruský patentní úřad už před dvěma roky rozhodl, že název "Ruská vodka" smí být použit pouze v případě vodky vyráběné v souladu se stanovenými kritérii v Rusku samém. Podobně je to u známek chránící taková pojmenování jako skotská whisky nebo šampaňské.

Aby však mohl být tento název chráněn, musely by jej schválit všechny patentové úřady v zemích, kde může dojít ke zneužití známky.

 

Právě se děje

Další zprávy