USA: Digitální TV vysílání v únoru 2009

ČTK, eko
19. 12. 2005 14:28
Washington - Dolní komora amerického Kongresu Sněmovna reprezentantů schválila zákon, podle kterého Spojené státy přejdou plně na pozemní digitální televizní vysílání od 17. února roku 2009 a vypnou analogové vysílače.

Na základě dohody republikánů a demokratů bude zřízen fond s 1,5 miliardami dolarů na pomoc lidem, kteří si budou muset koupit konvertor digitálního signálu. Předpokládá se, že cena konvertoru bude asi 50 dolarů (asi 1250 korun).

Konvertor převede digitální signál zpět na signál analogový, aby ho mohly přijímat televizní přístroje. Navzdory zpětné konverzi bude příjem obrazu a zvuku mnohem lepší kvůli čistotě digitálního signálu. Digitální vysílání navíc umožní interaktivitu a rozšíření služeb.

Podle amerických odhadů je na analogovém signálu závislých 73 milionů televizních přijímačů. Digitální vysílání se v USA uplatňuje v kabelových televizích a v satelitním přenosu.

Zákon je kompromisem mezi dolní a horní komoru Kongresu. Původní senátní návrh předpokládal fond se třemi miliardami dolarů a přechod na digitální vysílání od 7. dubna 2009. Sněmovna reprezentantů chtěla do fondu vložit jen 900 milionů dolarů a ukončit analogové vysílání do konce roku 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy