Úplatky? V Rusku součást podnikání

dkl, BBC
15. 7. 2006 15:00
Moskva - Korupce a uplácení jsou Ruskem prolezlé skrz naskrz. Od nejvyšších míst až po úplné dno společnosti.
I policisté jsou součástí sítě úplatků
I policisté jsou součástí sítě úplatků | Foto: Reuters

Není náhoda, že většina opravdu vlivných byznysmenů patří k bývalým vrcholným partajníkům komunistické strany.

Nejdříve chaotické roky po přechodu z komunismu na volný trh nahrávaly právě těmto elitářům, kteří měli dobré kontakty na úřady a získali "přístup" ke státnímu majetku.

Nyní, kdy už je kapitalismus tak říkajíc v druhé fázi, je ale pořád velmi důležité udržovat styky s úředníky. Což v Rusku znamená pravidelné úplatky. To je totiž nejlepší záruka, že bude soukromá firma prosperovat.

Všichni to vědí

O úplatcích se tu obchodníci ani nebojí mluvit. Alexandr Ossipov ve svém obchodě s importovaným zbožím usrkává kávu a vykládá o tom,  jak pravidelně odvádí dávky místním úředníkům a poskytovatelům veřejných služeb, hlavně ve chvíli, kdy chystá nový projekt.

Za hlavní problém považuje to, že nejsou jasně stanovená pravidla uplácení.

"Někdy zaplatíte tisíc dolarů, jindy dva tisíce a ani nevíte proč," říká Ossipov.

"Dnes někomu dáte úplatek, zítra tam dosadí někoho nového a ten řekne ´zapomeňte na včerejšek. Zaplaťte mě a dostanete razítko´. A to není fér. Jenže pokud to neudělám, nedostanu povolení."

"Každý den, kdy nemusím zaplatit nějaký úplatek, je šťastný den," uzavírá Ossipov.

Způsob života

Nezdá se ale, že to Alexandru Ossipovi nějak vadí. Je to prý stejné jako u majitelů aut, kteří si ve volném čase přivydělávají taxikařením. Když je zastaví všudypřítomná dopravní policie, je mnohem jednodušší rovnou zaplatit.

"Takhle prostě žijeme," říká Alexandr.

"Přestože je to nyní mnohem dražší, než to bývalo. Musíte neustále platit vyšší a vyšší úplatky."

Přesto, nebo možná právě proto, se mu daří dobře. Jeho obchod je plný importovaného hedvábí z Itálie, Číny a Indie a dodává luxusní závěsy a záclony novým ruským zbohatlíkům od St. Petěrburku po Dálný východ.

Daně jsou prý nízké nebo se jim dá lehce vyhnout. A tak mu zůstává dost na úplatky. Na ty má vyčleněno asi deset procent ze svých tržeb.

Obchodníci musí být připraveni
Obchodníci musí být připraveni | Foto: Josef Mašek

Vraždit? To ne

Navíc prý dřív platil "za ochranu" svého podnikaní. Nyní si raději najal soukromou bezpečnostní agenturu.

Není však Alexandr jen dalším budoucím oligarchou? Nenajme si on nebo jeho konkurent střelce, který by ho zbavil obchodního konkurenta? I tak totiž vypadá "moderní" podnikání v Rusku.

"Byznys se záclonami a závěsy je v Rusku celkem velký. Je to velká země se spoustou oken, která potřebují nové záclony, takže trh roste velmi rychle. A konkurence není tak tvrdá, abychom se museli mezi sebou vraždit. Zatím," říká Alexandr.

 

Právě se děje

Další zprávy