Tunel pod La Manchem opět v ohrožení

ČTK
12. 4. 2006 10:50
Paříž - Společnost Eurotunnel provozující přepravu pod kanálem La Manche dnes na základě výsledků za minulý rok varovala, že v příštím roce nemá jistou existenci.

Podnik usiluje o další jednání s věřiteli o svých objemných dluzích. Výsledky za minulý rok zveřejnil pouze předběžné a oznámil, že posunul termín, kdy představí konečná loňská čísla.

"Eurotunnel prochází hlubokou reorganizací, díky níž se výrazně zlepšil provozní výsledek," uvedl předseda společnosti Jacques Gounon ve zprávě. "Ale i při tomto novém pozitivním vývoji nemůžeme garantovat budoucnost skupiny v roce 2007," dodal.

Podnik z loňských výsledků odkryl, že mu marže provozního zisku stoupla o čtyři procenta a provozní zisk dosáhl 153 milionů liber, tedy 220 milionů eur. Čistou ztrátu za minulý rok odhaduje Gounon na 300 milionů eur. Předloni činila čistá ztráta Eurotunnelu 836 milionů eur.

Eurotunnel vznikl v roce 1987 a jeho potíže plynou z obrovských nákladů na vyhloubení tunelu mezi Británií a Francií. Podniku tím vznikly dluhy přesahující šest miliard liber a rychle vyšlo najevo, že společnosti využívající tunel nejsou schopny vydělat dost peněz na to, aby se dluh splatil.

Eurotunnel sice předpokládá, že jeho provozní zisky porostou, nejsou ale dostatečné na to, aby podnik dodržel splátkový kalendář. Podle něj má začít splácet na začátku příštího roku.

Nová dohoda o restrukturalizaci dluhu by mohla být hotova v polovině května, citovala manažery podniku agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy