Summit EU: Musíme změnit pravidla hry finančního světa

Ekonomika Reuters Ekonomika, Reuters
7. 11. 2008 18:15
Chceme změnit pravidla hry, tvrdí Sarkozy
Podle Nicolase Sarkozyho je ekologický balíček potřeba
Podle Nicolase Sarkozyho je ekologický balíček potřeba | Foto: Reuters

Brusel - Naděje francouzského prezidenta, že se mu podaří sjednotit stanovisko jeho evropských kolegů k ekonomické krizi před úterním summitem ve Washingtonu, vyzněla do ztracena. Představitelé EU v Bruselu východisko ze současné ekonomické krize nenašli.

"Chceme změnit pravidla hry ve světě financí," řekl novinářům po schůzce francouzský prezident Nicolas Sarkozy s tím, že lídři EU mluvili mimo jiné o postupu Evropy proti tzv. daňovým rájům. 

Zatím není jasné, zda účastnické země dospěly k přijetí dokumentu navrženého francouzským předsednictvím, minimálně v jednom bodě ale dohody nedosáhly. Sporným bodem se stal stupeň regulace finančního sektoru na starém kontinentě, proti němuž s postavili zástupci Švédska

"Mandát, který dostal předseda Evropské rady Nicolas Sarkozy, je poměrně volný," uvedl po skončení summitu předseda české vlády Mirek Topolánek.

Rozdíly v názorech jednotlivých členských států Unie jsou podle něj značné. "Shodujeme se na tom, že je třeba něco udělat. Ale zaznělo z mnoha úst to, že nejdříve musíme identifikovat jasné příčiny krize a nemáme dělat žádná riskantní řešení, která by situaci spíše komplikovala než ulehčila," komentoval výsledky summitu.

Nové Bretton Woods?

Francouzský návrh požadoval, aby se do budoucna hlavní zodpovědnost za celosvětovou finanční stabilitu vrátila do rukou Mezinárodního měnového fondu. Dokument měl být podle představ prezidenta Sarkozyho základem společného postupu zemí EU při nadcházející schůzce představitelů dvaceti nejvyspělejších zemí světa svolané americkým prezidentem Georgem Bushem.

Vzorem mu přitom byla konference z roku 1944 v Bretton Woods, na níž byl založen Mezinárodní měnový fond jako pojistka proti opakování hospodářského chování, které vedlo k Velké hospodářské krizi 30. let. Fond tehdy získal pravomoc dohledu nad systémem pevných devizových kurzů. Ten se však rozpadl počátkem 70. let.

Podle mnoha odborníků se ani ve Washingtonu žádný "zázrak" konat nebude. K rozhodujícímu jednání totiž podle nich patrně nedojde dříve než s nástupem nového amerického prezidenta Baracka Obamy do Bílého domu.

 

Právě se děje

Další zprávy