Stávka: v Rakousku nefungují pošty, v Maďarsku letiště

Ekonomika Ekonomika
10. 12. 2008 13:28
Lidé se bojí hlavně propouštění
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: www.airport-brno.cz

Vídeň/Budapešť - Rakouští zaměstnanci pošt protestují proti uzavírání poboček a propouštění. Lidem na budapešťském letišti se zase nelíbí pracovní podmínky.

Středa se tak v okolních státech nese ve znamení stávek a protestů, informují agentury.

Polostátní Oesterreichische Post AG se připravují na privatizaci, a vedení proto počítá s masivním propouštěním. Ze současných téměř 26 tisíc zaměstnanců má do roku 2015 odejít devět tisíc. Současně se počítá s uzavřením 77 procent všech poboček, což se nelíbí místním odborům.

"Bojujeme za kvalitní a celostátní poštovní službu pro všechny Rakušany," prohlásil šéf odborů  Gerhard Fritz. "Kroky současného vedení tyto jistoty ohrožují."

Generální ředitel pošt Anton Wais sice zaměstnance ujistit, že v roce 2009 k propouštění nedojde, stávku přesto neodvrátil. "Hrozit v předvánočním čase stávkou je špatným rozhodnutím," okomentoval krok odborů.

Letiště v Budapešti mimo provoz

Chaos a nejistota ale vládne také u východních sousedů Rakouska, v Maďarsku. Zaměstnanci letiště v Budapěšti vstoupili do neomezené stávky kvůli špatným pracovním podmínkám.

Německý majitel letiště Hochtief AG neupřesnil, kolik lidí do stávky celkově vstupuje, připoustil však, že zpoždění a rušení letů se nevyhnou.

A co maďarské odbory žádají? Lepší pracovní podmínky, konec propouštění, méně přesčasů a novou kolektivní smlouvu. Letiště však neustále opakuje, že "strukturální změny nastartované v roce 2006 je třeba dokončit".

 

Právě se děje

Další zprávy