Stávka ochromila řeckou leteckou dopravu

ČTK, eko
10. 11. 2005 12:14
Atény - Stávka státních zaměstnanců v Řecku ochromila leteckou dopravu.

Dnešní čtyřiadvacetihodinová stávka státních zaměstnanců v Řecku zastavila leteckou přepravu a ochromila i další veřejné služby. Celkem se stávka dotkne kolem 600 letů. Zaměstnanci se stávkou dožadují vyšších mezd.

Kromě leteckého sektoru se stávka dotkla také veřejných škol, daňových úřadů, nemocnic, pošt a některých bank. Úřady zůstaly uzavřené a nemocnice pracují pouze s nutným minimem personálu. Veřejná doprava však funguje.

Kvůli stávce dnes nevzlétlo žádné z letadel největších řeckých aerolinií Olympic Airlines a Aegean Airlines, protože ke stávce se připojili také letečtí dispečeři. Celkem bude zrušeno kolem 600 domácích a mezinárodních letů, z toho 500 z letiště v Aténách.

Stávku svolal odborový svaz státních zaměstnanců ADEDY. Ten požaduje zvýšení mezd a větší výhody pro zaměstnance ve veřejném sektoru.

Vláda se nyní snaží výrazně omezit své výdaje, aby se jí podařilo stáhnout deficit státního rozpočtu v roce 2006 pod tři procenta HDP, tedy pod limit stanovený Paktem stability a růstu. Loni deficit činil 6,6 procenta.

Jednání o mzdových dohodách pracovníků veřejného i soukromého sektoru na období 2006/2007 by měla začít na počátku příštího roku. Vláda již oznámila, že by chtěla pro rok 2006 omezit růst mezd veřejného sektoru na 3,2 procenta, tedy na úroveň odhadované míry inflace.

 

Právě se děje

Další zprávy