Standard & Poor´s jako další snížila rating Španělska

Tereza Holanová Tereza Holanová
14. 10. 2011 12:10
Španělské dluhopisy se i po snížení ratingu řadí mezi velmi kvalitní, negativní výhled ale trvá
Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Vyhlídky na další vývoj španělského trhu se zhoršují. Agentura Standard & Poor´s ve čtvrtek snížila dlouhodobý úvěrový rating země. Upozornila hlavně na vysoké dluhy, rostoucí počte osob bez práce a ohrožení španělských exportů.

Jedna ze tří hlavních ratingových agentur posunula hodnocení Španělska o jeden stupeň na známku AA-. Toto hodnocení řadí tamní dluhopisy stále do kategorie "velmi kvalitní". Jak ale S&P uvedla, dlouhodobý výhled je negativní.

Klesl také rating bank

"Navzdory známkám oživení stále vidíme zvýšená rizika růstu španělské ekonomiky," uvádí agentura ve svém prohlášení.

Za nejistotou podle ní stojí vysoká nezaměstnanost, která se odhaduje na 20 až 21 procent, dále vysoká zadluženost soukromého i veřejného sektoru a očekávané zpomalení hlavních obchodních partnerů Španělska. To by mělo za následek pokles vývozu španělského zboží.

Zpomalení čeká podle agentury také místní bankovní systém, kde bude pokračovat nárůst podílu rizikových aktiv. Ty by mohly dosáhnout objemu až 313 miliard euro (7,7 bilionu korun).

Z toho důvodu Standard & Poor´s zároveň snížila rating španělského bankovního systému (BICRA) o jeden stupeň na známku 4.

Hrubý domácí produkt Španělska podle autorů zprávy poroste v příštím roce o jedno procento. Tempo očekávaného růstu je tedy o třetinu nižší, než společnost předpokládala v únoru tohoto roku.

Deficit veřejných rozpočtů by podle S&P měl příští rok činit 5 procent HDP, zatím co cílem španělské vlády je 4,4 procenta. Na vysokém schodku by se měly podílet především dluhy regionálních vlád, zatím co ministři limit splnit zvládnou. Veřejný dluh by měl činit 60,2 procenta HDP.

Rating nesnížila pouze Moody´s

Nejlépe hodnotí schopnost Španělska dostát svým dluhům aktuálně Moody´s, u které má země už od března rating Aa2.

Poslední z trojky největších agentur Fitch přistoupila ke snížení ratingu země v pondělí, kdy posunula rating země o dva stupně, rovněž na AA-. Kromě toho zhoršila hodnocení největších bank v zemi, včetně Banco Santander nebo BBVA.

Španělské banky ale nejsou jediné, které Fitch považuje za rizikové. V pátek se snížení ratingu dočkala také švýcarská UBS. Podle agentury existuje vysoká pravděpodobnost, že se banka neobejde bez vládní pomoci.

Agentura také oznámila, že aktuálně prověřuje hodnocení dalších velkých finančních ústavů, jako Barclays, BNP Paribar, Credit Suisse, Société Générale, Deutsche Bank nebo Goldman Sachs. Pokud by se některému z nich rating snížil, jednalo by se ve většině případů o jeden stupeň, uvádí Fitch na svém webu.

 

Právě se děje

Další zprávy