Spojení tří kontinentů se vznáší nad GM

Dušan Klimeš
3. 7. 2006 17:00
Detroit - Od Japonska, přes Francii, po USA by mohlo sahat partnerství tří globálních hráčů na automobilovém trhu.
Foto: Saab

V roce 1999 podepsala tokijská společnost Nissan dohodu s francouzskou Renault o partnerství, společné strategii i postupu. A nyní, v roce 2006, by rádi přibrali třetího do party.

Tím novým by se měla stát firma General Motors (GM), detroitský automobilový kolos s více než 330 tisíci zaměstnanci.

Představenstvo společnosti Nissan již schválilo zahájení rozhovorů s GM, vyjádření francouzských partnerů je naplánováno na večerní hodiny.

Když se dva sejdou

Jeden z nejprominentnějších akcionářů americké automobilky Kirk Kerkorian již minulý týden "popoháněl", aby zvážila nabídku evropsko-asijské dvojice. Kerkorian drží v největším výrobci aut světa 9,9 procent akcií.

Foto: Aktuálně.cz

Šéf firem Renault a Nissan Carlos Ghosn, Francouz, který se narodil v Brazílii libanonským rodičům, by se rázem stal hlavou skupiny, která by dýchala na záda Toyotě.

Ghosn případné spojení prodiskutovával již před několika dny na večeři s Kerkorianem. Naznačil prý, že má za svoji firmu zájem až o dvacet procent akcií GM. Tento podíl by mohl stát až 2,6 miliardy euro, tedy asi 73 miliard korun.

Analytici se však obávají, že případné spojení by neprospělo firmě Renault, která investovala do vlastního ozdravného programu a budoucí spojení by mohlo zmařit tyto snahy.

"V krátkodobém i střednědobém výhledu vidíme celkem slušné výhody a úspory, které by ze spojení vznikly," řekl na druhou stranu agentuře Reuters Christophe Boulanger, analytik společnosti Dresdner Kleinwort Wasserstein.

Každý má své věno

V současnosti vyrábí Renault a Nissan dohromady 5,7 milionu automobilů ročně a mají obsazeno téměř deset procent světového trhu. Aliance patří mezi čtyři největší výrobce světa.

Foto: GM Corp.

Do produktového portfolia společností patří například i luxusní značka Infiniti, či levnější řada známá pod označením Dacia.

Nejširší nabídkou se ovšem pyšní americká firma GM. V její stáji se třpytí takové hvězdy jako Cadillac, Chevrolet, či Hummer a kromě těchto "ryze amerických" značek je to i švédská legenda Saab.

 

Právě se děje

Další zprávy