Spekulace o půjčce od ECB poslaly evropské akcie výš

Ekonomika Ekonomika, CzechNews
18. 11. 2011 14:46
Spekuluje se o půjčce, kterou by ECB poskytla Mezinárodnímu měnovému fondu
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Londýn, New York - Akcie na hlavních burzách v západní Evropě v pátek po poledni smazaly všechny ranní ztráty a začaly růst.

Na trzích se spekuluje, že Evropská centrální banka (ECB) poskytne půjčku Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF), aby měl fond dostatečné zdroje k záchraně velkých zemí eurozóny. Ráno burzy klesaly právě z obav, že se dluhová krize bude z menších zemí eurozóny šířit na větší.

"Bylo by lepší, kdyby se ECB stala věřitelem poslední instance, než aby to dělala takhle přes MMF," poznamenal ke spekulacím na trhu jeden z makléřů, jehož citovala agentura Reuters. "Je to ale důvod, proč je trh po té zprávě trochu klidnější," dodal.

Trh ráno oslaboval především kvůli růstu výnosů státních dluhopisů Itálie a Španělska, tedy dvou významných zemí, které jsou nyní v epicentru krize. Oslabovaly prakticky všechny sektory, propad se tedy neomezil pouze na banky.

Problém růstu výnosů státních dluhopisů na kritické úrovně se donedávna týkal hlavně Itálie, teď se ale se stejným problémem potýká i Španělsko. Madrid ve čtvrtek prodal dluhopisy s téměř sedmiprocentním výnosem, což je nový rekord za dobu existence eurozóny.

"Teď zde máte země, které jsou naprosto solventní, ale výnosy jejích dluhopisů najednou vystřelí na úrovně, které nelze racionálně vysvětlit," řekl analytik Mentel.

Na devizových trzích pokračoval v růstu dolar, jemuž svědčí nejistota a odklon investorů od rizikovějších investic. Z toho důvodu oslabovaly akcie a kurzy takzvaných komoditních měn. To je například australský či kanadský dolar. Euro se dočkalo pouze přechodné podpory, kterou mu nákupem státních dluhopisů ohrožených zemí eurozóny poskytla Evropská centrální banka.

 

Právě se děje

Další zprávy