Španělé prodali státní dluh výhodněji, než čekali

Tereza Holanová Tereza Holanová
19. 4. 2012 13:35
Dražba dluhopisů dopadla nad očekávání. Zájem investorů byl dvojnásobný

Madrid - Španělům se ulevilo, získali další peníze. Státní dluhopisy se ve čtvrtek prodaly lépe, než tamní vláda čekala. Informoval o tom server BBC.

Celkem si kabinet vypůjčil 2,54 miliardy eur, věřitelé pby řitom byli ochotní poskytnout zadluženým politikům ještě více. U desetiletých dluhopisů převýšil zájem investorů nabídku téměř dvojnásobně.

Výnos u desetiletých dluhopisů činil 5,743 procenta. Oproti poslednímu prodeji v únoru došlo k nárůstu - tehdy se bondy obchodovaly za úrok 5,403 procenta.

Vzhledem k tomu, že začátkem týdne přesáhl úrok poprvé od listopadu 6 procent, se trh raduje. Šestiprocentní poplatek totiž považuje mnoho analytiků za psychologickou hranici, která snižuje šanci, že věřitelé dostanou vložené peníze zpět.

Dluhopisy se splatností za dva roky prodal kabinet za 3,463 procenta. Oproti loňskému říjnu tak došlo k mírnému zlevnění.

Jak uvádí BBC, Španělsko aukci tedy zvládlo. Problémy, s nimiž se místní ekonomika musí potýkat, ale zůstávají.

"Dokud neuvidíme, že vláda zavádí opatření, která skutečně ozdraví veřejné rozpočty, budeme, zůstaneme nedůvěřiví," komentuje analytik ze skupiny RIA Capital Markets.

 

Právě se děje

Další zprávy