Sony pase po všech, kteří vědí o hacknutí Playstation 3

Jan Kovalík
11. 3. 2011 20:05
Soudní bitva Sony Corp. versus hacker George Hotz nabírá na obrátkách
Mladý vtipálek otevřel debatu, na jejímž konci bude velmi důležitý precedent.
Mladý vtipálek otevřel debatu, na jejímž konci bude velmi důležitý precedent. | Foto: YouTube

New York - Soudní bitva Sony Corp. versus jednadvacetiletý hacker George Hotz ohledně odemčení konzole Playstation 3, nabírá na obrátkách.

Demonstrace síly elektronického giganta vyústila v domovní prohlídky a odtajnění identit všech, kteří navštívili Hotzův web, Twitter či blog.

Sony: Chceme jména

Zřejmě nejvytíženější divizí japonské korporace je v současné době právní oddělení. Včera se mu podařilo zrušit přechodný zákaz importovat do Evropy systémy Playstation 3. Stop dovozu konzolí vyhlásil na deset dní Evropský soud.

Důvodem byl soudní spor s konkurenční LG, která Sony viní z porušení svého patentu, týkající se technologie Bluray. Mechanika pro přehrávání Bluray disků, je zabudovaná ve všech verzích konzole PS3.

Mezitím americký federální soud povolil, na žádost Sony, zabavit hard disky George "Geohot" Hotze. Současně, na základě stejné žádosti, nařídil soud firmám Google, Twitter a hostingové službě Bluehost, která spravuje Geohotův web, zveřejnit identitu všech, kteří jej navštívili nebo si o hacknutí PS3 tweetovali.

Podle organizace Electronic Frontier Foundation (EFF), jejíž adovokáti se věnují tématům soukromí a svobody na internetu, je tento požadavek zbytečně robustní a zasahuje do soukromí uživatelů, kteří s procesem nemají nic společného.

"Jak se ukázalo, jde hlavně o to vyslat signál všem vývojářům a odborníkům na bezpečnost: Publikujte porobnosti o našich bezpečnostních nedostatcích a my si na vás posvítíme," komentovali zástupci EFF kauzu na svém blogu.

Z blogu k vám domů

Za pravdu by jim zřejmě dal uživatel, vystupující v hackerské komunitě pod jménem Graf_chokolo, na jehož německé adrese podnikla místní policie razii a zabavila veškeré počítačové zařízení.

Graf_chokolo, který je respektovaným autorem několika softwarových utilit pro práci s odemčenou konzolí, se primárně věnuje možnosti instalovat na PS3 systém Linux. Tuto možnost původně Sony svým zákazníkům oficiálně nabízela, následně jí ale aktualizací firemního softwaru bez dalšího vysvětlení zrušila. Graf_chokolo ihned po razii zveřejnil veškeré poznatky, ke kterým během svého bádání došel, na internetu.

Foto: Aktuálně.cz

George Hotz zatím přešel do protiútoku a na svůj soudní boj se Sony zažádal své příznivce o finanční podporu na pokrytí právních služeb. Zhruba deset tisíc dolarů, které potřeboval, získal během několika dní.

Přístroje patří zákazníkům

Podle svých slov si je Geohot jistý vítězstvím. Jeho cílem je u soudu prokázat, že pokud si zákazník koupí přístroj, je jen jeho odpovědností, co se svým majetkem udělá. Takového úspěchu již v USA dosáhl, po hacknutí iPhonu firmy Apple.

Nákladným tažením proti mladému hackerovi si může Sony paradoxně velmi ublížit. V případě vítězství žádá Geohot od korporace veřejnou omluvu a znovuzavedení funkce spouštět na PS3 alternativní operační systém.

Prolomením ochrany systému PS3 otevřel Hotz cestu uživatelům programovat vlastní software a mimo jiné hrát pirátské kopie her. Na internetu se rychle utvořila komunita vývojářů, která postupně mapuje celý systém konzole a sdílí své poznatky.

Mimo soudní síň bere Geohot spor se Sony s nadhledem. Svůj příběh fanouškům vylíčil v rapovém videu na YouTube.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Popiska: Spratek nebo genius, který změní světový obchodní model?

 

Právě se děje

Další zprávy