Slovenský tygr má balíček proti krizi, obsahuje 26 bodů

Tomáš Fránek
5. 11. 2008 17:00
Vláda chce, aby příliš nerostly ceny energií
Foto: Ludvík Hradilek

Bratislava - Slovensko se chystá na dopady celosvětové ekonomické krize - má balíček 26 konkrétních opatření, která mají ekonomiku země ochránit.

Slovensko má být v příštím roce podle aktualizovaných prognóz nejrychleji rostoucí ekonomikou v Evropské unii. Ekonomika země ale zpomalí z letos očekávaných sedmi procent na 4,9 procenta.

Ještě na jaře přitom Evropská komise odhadovala, že slovenské hospodářství příští rok poroste o 6,2 procenta.

Balíček dvaceti šesti konkrétních opatření vypracovalo ministerstvo hospodářství a ve čtvrtek ho projedná slovenská vláda. Opatření mají zmírnit dopady krize.

Mezi opatřeními je například důkladná příprava projektů na vstup soukromého kapitálu do výstavby dálnic v zemi, úspory ve veřejné správě nebo zlepšení možností získat úvěry pro malé nebo střední podniky.

Mezi další opatření patří zvyšování odbytu výrobků slovenských firem na domácím trhu nebo zvyšování energetické efektivity. Vláda by navíc podle agentury SITA měla mít možnost ovlivňovat dodavatele elektřiny, plynu a tepla, aby nabízeli svoje produkty za přiměřené ceny.

"Je potřeba, aby se tato opatření začala rychle realizovat, jenom tak budou dopady na ekonomiku minimální," uvedl ministr hospodářství Ľubomír Jahnátek.

O opatřeních budou společně kromě vlády jednat také premiér Robert Fico, prezident Ivan Gašparovič a zástupci Národní banky.

Slovenské vládní politiky přitom kvůli postoji ke krizi ostře kritizuje opozice, podle ní jsou opatření nedostatečná.

Česká vláda zatím žádná speciální opatření na podporu ekonomiky kvůli krizi nechystá. K pomoci ji už ale vyzvali jak šéfové průmyslových firem, tak zástupci Hospodářské komory.

 

Právě se děje

Další zprávy