Slovensko zvýšilo odhad růstu inflace

ČTK, eko
14. 11. 2005 14:13
Bratislava -  Slovenské MF zvýšilo odhad růstu inflace v roce 2006.
Slovenský premiér Mikuláš Dzurinda.
Slovenský premiér Mikuláš Dzurinda. | Foto: Aktuálně.cz

Slovenské ministerstvo financí zvýšilo odhad růstu spotřebitelských cen v příštím roce. Očekává, že průměrná míra inflace zrychlí tempo na 3,3 procenta z dosud předpokládaných 2,5 procenta. Odhad růstu ekonomiky ministerstvo nezměnilo. Vyplývá to z prognózy, kterou ČTK poskytl mluvčí ministerstva Peter Papanek. Materiál také upozorňuje na hrozbu mírného zhoršení kondice veřejných financí.

"Za největší riziko makroekonomické, a tím i fiskální prognózy, se nadále považuje vývoj vnějšího prostředí - zejména hrozba dalšího růstu cen ropy a pomalejší tempo oživování ekonomiky EU," upozornil úřad. Vyšší inflace podle nejnovější prognózy ministerstva v příštím roce mírně ztlumí přírůstek reálných mezd.

Úřad ponechal meziroční výhled růstu ekonomiky v příštím roce na 5,4 procenta, v roce 2007 by růst HDP měl překročit šest procent. Vedle pozitivních efektů přímých zahraničních investic a čerpání zdrojů z fondů EU má vývoj hospodářství podpořit růst ekonomik hlavních obchodních partnerů země.

Nejnovější prognózu označila centrální banka (NBS) podle ministerstva za realistickou. Sama NBS očekává, že HDP Slovenska letos vzroste reálně o 5,1 a v příštím roce o 5,5 procenta. Průměrná inflace by měla podle metodiky EU zrychlit z letos očekávaných 2,9 procenta na 3,4 procenta v příštím roce.

Ministerstvo financí v materiálu upozorňuje, že zejména kvůli horšímu výběru povinných sociálních a zdravotních odvodů se pozice veřejných financí může zhoršit až o 1,17 miliardy Sk v roce 2008. Navzdory tomu ale úřad nedoporučuje změny v rozpočtu veřejné správy na příští tři roky.

 

Právě se děje

Další zprávy