Slovensko patrně neodkoupí od EPH obchodní divizi SPP

ČTK ČTK
5. 8. 2013 10:12
SPP dlouhodobě tvrdí, že na prodeji plynu domácnostem prodělává.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Bratislava/Praha - Slovenská vláda patrně neodkoupí od českého Energetického a průmyslového holdingu (EPH) obchodní divizi plynáren SPP, která se zabývá prodejem zemního plynu odběratelům. Vyplývá to z vyjádření slovenského ministerstva hospodářství Tomáše Malatinského pro list Pravda.

Opci na ovládnutí části aktiv SPP si Slovensko vymínilo při vstupu EPH do slovenských plynáren, které se zabývají také výnosným tranzitem ruského plynu do západní Evropy.

"EPH se zatím k situaci nebude vyjadřovat," řekl mediální zástupce pro aktivity holdingu na Slovensku Gabriel Beer. Zdůraznil, že zatím žádné oficiální rozhodnutí slovenské vlády ve věci nepadlo.

EPH letos v lednu za 2,6 miliardy eur koupil 49 procent akcií SPP od společností E.ON a GDF Suez. Zbývajících 51 procent vlastní slovenská vláda, manažerskou kontrolu nad podnikem má ovšem EPH. Kabinet premiéra Roberta Fica zvažoval, že od české firmy za asi 60 milionů eur (1,5 miliardy korun) odkoupí podíl v obchodní divizi SPP, čímž by stát získal úplnou kontrolu nad cenami plynu pro slovenské odběratele.

"Dost velká skupina lidí, kteří do toho mají co hovořit, si myslí, že mateřskou firmu bychom neměli koupit a že bychom strukturu (skupiny SPP) měli nechat tak, jak je," citoval slovenský list Pravda Malatinského, který dodal, že podobný názor zastává i on sám.

Důvodem podle Pravdy je zejména stávající kontrakt SPP, podle kterého musí slovenská firma za část dodávek plynu z Ruska zaplatit i v případě, že komoditu nevyužije. Kontrakt sice SPP zaručuje stabilní dodávky plynu, zároveň ale omezuje možnosti podniku kupovat levnější plyn na burzách.

SPP dlouhodobě tvrdí, že na prodeji plynu domácnostem prodělává. Loni tato ztráta prý dosáhla kolem 76 milionů eur. SPP v minulosti neuspěl s vícero návrhy na razantnější zvýšení regulované ceny plynu domácnostem.

Někteří odborníci už dříve upozornili, že stát má vliv na ceny plynu pro rodiny i bez ovládnutí obchodní divize SPP. Změny cen pro tuto kategorii odběratelů musí schválit energetický regulační úřad ÚRSO. Stát přitom coby většinový akcionář SPP dokáže zablokovat už předložení samotného návrhu na úpravu cen. Tento návrh totiž musí nejprve schválit valná hromada podniku.

 

Právě se děje

Další zprávy