SERIÁL: Světová ekonomika 9/2005

eko
28. 12. 2005 7:02
Webový portál eBay se dohodl na převzetí Skype Technologies. Gazprom koupí většinouvý podíl v Sibněfti. Volkswagen v Evropě propustí 14 tisíc lidí.

Aukční síň kupuje internetové volání

Webová aukční síň eBay se dohodla na podmínkách převzetí firmy Skype Technologies, která provozuje telefonování přes internet. eBay tak rozšiřuje svoje podnikání a je možné, že se chystá konkurovat portálům Yahoo, Google nebo MSN a AOL.

V listopadu totiž Skype spustil novou verzi programu, která umožňuje přenos videa webkamerou, Yahoo na to oznámilo spuštění internetového telefonování.

eBay zaplatila za Skype 2,6 miliardy dolarů (asi 65 miliard korun) - polovinu v penězích a polovinu v akciích. Pokud Skype dosáhne stanovených cílů, bude cena navýšena na 4,1 miliardy (přes 100 miliard korun).

Gazprom kupuje od Abramoviče Sibněfť

Ruský plynárenský monopol Gazprom kupuje 73procentní podíl v ropné firmě Sibněfť. Firmě Millhouse Capital ruského oligarchy Romana Abramoviče za něj zaplatí 13,1 miliardy dolarů (asi 330 miliard korun).

Ruský stát tak přes státní Gazprom získá větší kontrolu nad těžbou ropy a ovládne tak pomocí svých podniků téměř šedesát procent energetického sektoru v zemi.

Západní banky nabídly Gazpromu na nákup úvěr ve výši 12 miliard dolarů. Největší akvizice v Rusku by tak byla zároveň kryta historicky nejvyšším úvěrem. Evropská unie, která musela spojení povolit, vyslovila s transakcí souhlas koncem listopadu.

Volkswagen chystá propouštění

Automobilový koncern Volkswagen oznámil, že v Evropě zruší v příštích třech letech 14 tisíc pracovních míst. Mluvčí automobilky uvedl, že jde zatím o úvahy, ale údaj vyplývá z matematického modelu.

V Německu by se mělo zrušit 10 tisíc míst, z toho 6 tisíc odejde předčasně do penze. Česká součást koncernu, automobilka Škoda, naopak nové pracovníky nabírá.

 

 

Právě se děje

Další zprávy