SERIÁL: Světová ekonomika 8/2005

eko
27. 12. 2005 6:07
Hurikán Katrina v USA způsobil škody za víc než sto miliard dolarů. Skandál stál křeslo personálního šéfa Volkswagenu. Vznikla světová jednička na trhu domácích spotřebičů.

Hurikán v USA: rekordní ceny ropy

Hurikán Katrina, který zasáhl americké pobřeží mexického zálivu, zabil podle oficiálních čísel asi 1400 lidí, z toho nejvíce v americkém státě Louisiana. Počtem obětí je čtvrtým nejhorším v historii USA. Další statisíce lidí se musely vystěhovat ze svých domovů.

Přímé ztráty kvůli hurikánu přesáhly podle odhadů 100 miliard dolarů. Pojišťovny zaplatily za škody způsobené Katrinou 45 miliard dolarů a americký Kongres vyčlenil na odstranění škod 32 miliard.

Hurikán zasáhl také ropné plošiny v mexickém zálivu, dvanáct jich poničil a 5 jich mělo být strženo. Cena ropy kvůli tomu vyšplhala na rekordních 70 dolarů za barel a poté se jen zvolna snižovala. Některé země se pokusily předejít "ropné krizi" uvolněním svých strategických zásob. Kvůli dražší ropě se také v podzimních měsících zvýšila inflace.

Skandál s úplatky ve VW

Kvůli podvodům svých podřízených odstoupil 5. července personální šéf automobilky Volkswagen Peter Hartz. Svědci však vypověděli, že  o uplácení členů podnikové rady (zástupci zaměstnanců) věděl. Doložil to i interní audit a jiné důkazy.

Manažer Klaus-Joachim Gebauer, kterého z automobilky kvůli podvodům vyhodili, Hartze obvinil, že úplatky či proplácení výletů odborářů a kupování prostitutek trpěl, a dokonce se na nich aktivně podílel. Na podvodech se měl podílet také bývalý personální šéf automobilky škoda Helmuth Schuster.

Podle šéfa koncernu VW Bernda Pischetsriedera bylo do případu zapojeno asi padesát lidí.

Fúze na trhu domácích spotřebičů

Americký výrobce domácích spotřebičů Whirlpool koupil firmu Maytag za 1,7 miliardy dolarů. Vznikne tak jednička na světovém trhu. Dosud měl prvenství Electrolux, ale spojená firma by jej měla v tržbách překonat. Transakce by měla být definitivně uzavřena v prvním čtvrtletí 2006.

Vznik největší světové banky odložen

Banky Mitsubishi Tokyo Financial Group a UFJ Holdings, které měly společně vytvořit největší banku na světě, fúzi odložily. K 1. říjnu by podle firem nestihly propojit své systémy. Banky se mají sloučit hned po Novém roce.

 

Právě se děje

Další zprávy