SERIÁL: Světová ekonomika 7/2005

26. 12. 2005 7:36
Praha – Bývalý šéf Worldcomu byl odsouzen na 25 let za největší účetní podvod v USA. Vznikla světová pivovarnická dvojka. V Rumunsku platí nový leu.

Šéf Worldcomu: čtvrtstoletí za mřížemi

Na třináctý červenec nebude rád vzpomínat bývalý šéf telekomunikační společnosti WorldCom Bernard Ebbers. Soud vynesl nad 63letým manažerem verdikt 25 let vězení za účast v účetním podvodu ve výši 11 miliard dolarů. Ebbers nadhodnocoval v účetnictví zisk, aby firma vykazovala lepší výsledky. Společnost WorldCom (dnes MCI) vyhlásila v roce 2002 bankrot, největší v historii USA.

SABMiller světovou dvojkou

Pivovarnická skupina SABMiller, která v česku vyrábí Prazdroj, Gambrinus, Radegast nebo Velkopopovický kozel, se dohodla na koupi největšího kolumbijského pivovaru Bavaria. SABMiller zaplatila za 72 procenta jihoamerické firmy 7,8 miliardy dolarů. Transakcí se SABMiller stala druhou největší pivovarnickou skupinou na světě, hned za belgickým InBev, když předstihla americkou konkurenci Anheuser-Busch.

Rumunsko škrtlo čtyři nuly

V Rumunsku vstoupila do oběhu staronová měna. Nový, "tvrdý" leu, má oproti stávajícímu o čtyři nuly méně, jinak se bankovky téměř nezměnily. Stará měna zcela zmizí z oběhu s koncem roku 2006.

 

Právě se děje

Další zprávy