SERIÁL: Světová ekonomika 6/2005

eko
25. 12. 2005 7:28
Praha - EK schválila radikální reformu trhu s cukrem v EU. G8 se dohodla na odpuštění dluhů chudých zemí.

EK schválila reformu trhu s cukrem
Evropská komise schválila návrh výrazných změn trhu s cukrem v Evropské unii. Komise hodlá během dvou let srazit zajištěnou cenu cukru o 39 procent a výkupní cenu cukrové řepy o 42,6 procenta. Újmu pěstitelům uhradí EU ze tří pětin. EK rovněž počítá se čtyřletým působením restrukturalizačního fondu, který by usnadnil odchod méně schopných výrobců z trhu. Čeští pěstitelé cukrovky i cukrovarníci předpokládají, že v ČR se bude vyrábět cukr ve stejné výši jako dosud.

G8 se dohodla na anulování dluhu chudých zemí
Ministři financí skupiny G8 v Londýně dosáhli historické dohody o anulování dluhů nejchudších zemí. Osm bohatých zemí světa se dohodlo na okamžitém zrušení dluhů 18 nejchudších zemí ve výši 40 miliard dolarů, o dalších se bude jednat později. Jde o Benin, Bolívii, Burkinu Faso, Etiopii, Ghanu, Guyanu, Honduras, Madagaskar, Mali, Mauritánii, Mozambik, Nikaraguu, Niger, Rwandu, Senegal, Tanzanii, Ugandu a Zambii.

Termonukleární reaktor pro jadernou fúzi vznikne ve Francii
Francie zvítězila v déle než ročním soupeření s Japonskem o umístění prvního reaktoru pro jadernou fúzi na světě. Dohoda o projektu za deset miliard eur přibližuje realitě technologické vize, podle nichž bude svět disponovat prakticky nekonečným množstvím levné energie, produkované podobně jako energie Slunce.

 

Právě se děje

Další zprávy