SERIÁL: Světová ekonomika 2/2005

eko
21. 12. 2005 0:33
Praha - Počet nezaměstnaných překročil v Německu pět milionů. Vznikl největší producent generik.

Německo: Nejvyšší nezaměstnanost od roku 1933
Spolkový úřad práce oznámil, že počet nezaměstnaných v Německu v lednu překročil politicky citlivou hranici pěti milionů osob, a to kvůli vládním reformám trhu práce. Počet Němců bez zaměstnání se tak podle agentury Reuters vyšplhal na nejvyšší zaznamenanou úroveň od roku 1933, kdy se dostal k moci Adolf Hitler se svou nacistickou stranou.

V Německu začaly od ledna 2005 platit nové podmínky pro poskytování sociálního zabezpečení, včetně přísnějších pravidel pro vyplácení podpor v nezaměstnanosti. Reforma zvaná Hartz IV je nejradikálnější změnou německého sociálního systému od druhé světové války.

Reforma Hartz IV rámcově zpřísňuje podmínky pro poskytování sociální péče a dávek v nezaměstnanosti. Shrnuje je do jednoho fondu, což pro některé ze zhruba tří milionů lidí, kteří z těchto dávek dosud čerpali, může znamenat, že na podporu nedosáhnou. V západní části země je základní příspěvek 345 eur měsíčně, na východě (bývalá NDR) 331 eur. Za každé dítě se podle bydliště a stáří poskytuje od 199 do 276 eur měsíčně. K tomu se přičítají příspěvky na nájem a otop v přiměřeném bytě.


Novartis se stal největší producentem generik
Švýcarská farmaceutická skupina Novartis koupila za celkem 5,65 miliardy eur německého výrobce generických léků Hexal a americkou firmu Eon Labs. Tím ze své divize Sandoz udělala největšího světového producenta léků, kterým vypršela patentová ochrana.

Nezaměstnanosti byla v Británii nejníže za 30 let
Nezaměstnanost v Británii byla nejnižší za posledních 30 let. Míra nezaměstnanosti v se v lednu snížila na 2,6 z prosincových 2,7 procenta a ocitla se tak nejníže od dubna 1975. Počet lidí bez práce klesl o dalších asi 11.000 na 813.200 uchazečů.

K odlišným výsledkům ale došla Mezinárodní organizace práce (ILO), která používá jinou metodiku výpočtu. Podle ILO v Británii v období říjen až prosinec naopak 32.000 nezaměstnaných přibylo a jejich celkový počet dosáhl 1,41 milionu. Tempo růstu bylo za
toto období nejvyšší od dubna 2003.

 

Právě se děje

Další zprávy