SERIÁL: Světová ekonomika 10/2005

29. 12. 2005 7:45
Greenspana v čele FEDu vystřídá Ben Bernanke. Americký výrobce součástek Delphi vyhlásil bankrot. Telefónica kupuje operátora O 2 .

Greenspana vystřídá v čele FEDu Bernanke

Americký prezident George Bush oznámil, že na šéfa Federálního rezervního systému (Fed) nominoval svého hospodářského poradce Bena Bernankeho. Ten nahradí v čele americké centrální banky legendárního Alana Greenspana, který končí 31. ledna 2006. Greenspana jmenoval do funkce prezident Ronald Reagan už v roce 1987.

Bernankeho, kterému je nyní 51 let, si Bush zvolil na významný hospodářský post již potřetí. V roce 2002 ho jmenoval členem Rady guvernérů Fedu a letos v dubnu ho udělal šéfem své Rady ekonomických poradců Bílého domu.

Výbor amerického senátu schválil Bernanka v polovině listopadu.

Největší bankrot v autoprůmyslu USA

Jeden z největších amerických výrobců automobilových součástek, společnost Delphi, vyhlásil bankrot. Pod ochranu zákona o konkurzu se tak dostala největší americká firma automobilového odvětví.

Delphi má problémy kvůli vysokým mzdám a sociálním příspěvkům. Nedaří se jí už od roku 1999, kdy se oddělila od mateřské firmy General Motors. Firma zaměstnává 50 tisíc lidí a vyrábí součástky pro většinu osobních i nákladních aut v USA. V prvním pololetí utrpěla ztrátu 741 milionů korun.

Španělé vstupují na dva největší trhy mobilního volání

Španělská telekomunikační společnost Telefónica se dohodla na koupi britského mobilního operátora O2 za cenu 17,7 miliardy liber (přes 770 miliard korun). Vstupuje tak na dva největší trhy mobilního telefonování: Velkou Británii a Německo.

Telefónica si na akvizici operátora vezme největší úvěr v Evropě za posledních pět let: celkem si půjčí 18,5 miliardy liber (808 miliard Kč).

 

Právě se děje

Další zprávy