Šéf Hyundai bude definitivně obžalován

Red Eko
15. 5. 2006 12:59
Soul - Jihokorejská prokuratura podá v úterý žalobu na předsedu představenstva automobilky Hyundai Motor Čonga Mong-kua. Ten je totiž zapleten do skandálu kolem černých fondů využívaných ke korupci.

Jeho stíhání může podle analytiků vytvořit v největší korejské automobilce řídící vakuum. Čong podle nich hraje významnou roli v každodenním řízení společnosti.

Přesto vedení firmy Hyundai v pátek schválilo investici do plánované továrny v Nošovicích v Moravskoslezském kraji, i když byl vlastník a ředitel v jedné osobě zatčen a nemohl se rozhodování přímo účastnit.

Právě kvůli této investici odlétá ve středu do jihokorejského Soulu podepsat dohodu ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Kromě něj se do Soulu podívá i jeho náměstek Robert Szurman, zástupci agentury CzechInvest a starostka obce Nošovice Dana Tichá.

Již v úterý se do asijské země vydá delegace Moravskoslezského kraje v čele s hejtmanem Evženem Tošenovským.

Úplatky pro politiky

Čong je zapleten do skandálu kolem černých fondů využívaných ke korupci a jeho stíhání může podle analytiků vytvořit v největší korejské automobilce řídící vakuum.

Informaci o záměru prokuratury obžalovat Čonga sdělil mluvčí agentuře Reuters bez dalších podrobností. Později chce ještě prokuratura obžalovat Čongova syna, který řídí dceřinou firmu Kia Motors, a další činitele Hyundai, dodal mluvčí.

Korejská policie podezírá šéfa Hyundai z úplatkářství, zneužití důvěry a vytváření tajných fondů. S jejich pomocí se údajně firma snažila o uplácení politiků a dalších vlivných lidí.

Zástupci automobilky se už za úplatkářský skandál veřejně omluvili a uvedli, že Čongova rodina věnuje celý podíl v divizi Glovis na charitu. Tato "lítost" tak přijde rodinu na jednu miliardu dolarů, tedy asi 23 miliard korun. Podle prokuratury však tento krok nebude mít žádný vliv na průběh vyšetřování.

Hyundai v Česku

Hyundai se ve smlouvě s Českem a Moravskoslezským krajem zaváže vytvořit v Nošovicích během tří let jen 1000 pracovních míst.

A to navzdory tomu, že od oznámení investice úřady tvrdily, že zaměstná přibližně 3000 lidí. Stát ovšem i přesto tvrdí, že správně je číslo tři tisíce.

"Ano, ve smlouvě je závazek, že firma do tří let vytvoří minimálně tisíc pracovních míst. Je to kvůli zákonu o zaměstnanosti," řekla Aktuálně.cz mluvčí Moravskoslezského kraje Šárka Swiderová. Právě Moravskoslezský kraj dnes vyslovil souhlas s investiční smlouvou, kterou dojednal stát. Vláda ji ještě neschválila.

"Nepochybuji o tom, že společnost Hyundai Motor Company vytvoří ve svém závodu na výrobu automobilů v Nošovicích nejméně tři tisíce nových přímých pracovních míst," uvedl dnes ministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD).

Smlouva s Korejci ale nabízí i další rozporný údaj. V Nošovicích se podle ní bude vyrábět 200 tisíc vozů ročně. K rozšíření kapacity na původně plánovaných a proklamovaných 300 tisíc automobilů smlouva Korejce nezavazuje, jen tuto možnost připouští.

Ministerstvo ale opět míní: naše původní čísla platí. "Hyundai bude v České republice investovat do svého závodu v Nošovicích nejméně 800 milionů EUR. Při plné kapacitě bude Hyundai vyrábět zhruba 300 tisíc automobilů a 600 tisíc převodovek ročně," řekl Urban.


 

 

Právě se děje

Další zprávy