Schering: Nabídka Mercku je nízká

ČTK, eko
13. 3. 2006 9:44
Frankfurt - Německá farmaceutická firma Merck potvrdila, že předložila nabídku na převzetí domácího konkurenta Schering za 14,6 miliardy eur. Schering uvedl, že o nepřátelské nabídce ví a že cenu považuje za příliš nízkou.

Spojení firem by bylo prvním krokem v konsolidaci německého farmaceutického sektoru od roku 1998, kdy sloučením německého podniku Hoechst s francouzským konkurentem Rhone-Poulenc vznikla společnost Aventis. Tu později koupil další francouzský rival Sanofi.

Společnost Merck uvedla, že převzetí Scheringu by přineslo roční úsporu 500 milionů eur. Dodala, že v případě úspěchu nabídky nemá v plánu rozdělení převzaté firmy. Nabídka je podmíněná získáním minimálně 51 procent akcií Scheringu, napsala agentura Reuters.

Obě společnosti mají téměř stejnou velikost. Tržby Mercku loni činily 5,9 miliardy eur a Scheringu 5,3 miliardy eur. Farmaceutická divize přispěla k celkovým tržbám Mercku 3,9 miliardy eur, podobně tomu bylo i u Scheringu. Zbývající část tržeb Mercku přišla z chemické divize, u Scheringu z diagnostické.

Chemická divize Mercku nyní dodává lukrativní tekuté krystaly, které se používají do plochých obrazovek a displejů mobilních telefonů. Merck má také silnou divizi generických léků.

Farmaceutická divize Scheringu nyní závisí hlavně na dvou lécích, a to na léku na roztroušenou sklerózu Betaseron a antikoncepci Yasmin. Ta je nyní nejprodávanější orální antikoncepcí na světě.

 

Právě se děje

Další zprávy