Saab čelí krizi třemi novými vozy

sim
26. 11. 2005 18:30
Trollhättan - Prohlubující se ztráta švédské automobilky Saab přiměla společnost uvést na trh urychleně nové modely vozů.

Výrobce chystá podle německého deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung doslova ofenzivu novinek. Smyslem tohoto kroku je především zastavit finanční deficit společnosti.

Ten se přitom v prvním pololetí roku 2005 zřetelně prohluboval. Oproti loňskému roku vzrostl z 81 na 207 milionů euro, píše FAZ.

Špatné výsledky stupňují tlak na vedení společnosti sídlící ve švédském Trollhättenu. Zvlášť proto, že mateřská společnost General Motors musela od srpna znovu doplňovat Saabu kapitál.

Potíže má automobilka zejména kvůli mizivému prodeji. Obrat Saabu poklesl o třináct procent (na 1,28 miliard eur). Nedobrou situaci však podtrhávají nízké ziskové marže, které společnost účtuje, a rostoucí výrobní náklady.

Saab proto hodlá brzy dodat na trh novinky. V prodeji už mají být nové série vozů 9-5 a 9-3 sportovní combi. S odvoláním na interní korespondenci společnosti FAZ píše, že Saab chce těchto vozů ještě v tomto roce prodat 135 tisíc a vylepšit tak svou bilanci. Bylo by to ovšem o osm procent prodaných vozů více než v předešlém roce.

 

Právě se děje

Další zprávy