Růst britské ekonomiky se zpomalil

ČTK, eko
25. 11. 2005 11:12
Londýn - Hrubý domácí produkt Británie se ve třetím čtvrtletí zvýšil o 0,4 procenta.

Znamená to zpomalení tempa růstu proti předchozím třem měsícům, kdy růst HDP činil 0,5 procenta. Oznámil to dnes Úřad pro národní statistiku, a potvrdil tak předběžné údaje.

V meziročním srovnání si ekonomika vede lépe a vykazuje růst o 1,7 procenta. To je více než ve druhém čtvrtletí, kdy růst činil 1,5 procenta. Meziroční údaj byl revidován vzhůru, protože v předběžných číslech byl uveden růst 1,6 procenta.

"Detailní údaje ukázaly další zlepšení ve spotřebě, která se mezičtvrtletně zvýšila o 0,5 procenta," řekl k revizi dat ekonom finančního ústavu BNP Paribas Alan Clarke. Ve druhém čtvrtletí se spotřeba domácností zvýšila o 0,4 procenta a v prvním pouze o 0,1 procenta.

Spotřeba domácností ve třetím čtvrtletí rostla nejrychleji od čtvrtého čtvrtletí loni, kdy její růst činil 0,6 procenta.

Výroba v zemědělství o půl procenta klesla, meziročně je ale o 0,1 procenta vyšší. Zpracovatelský sektor se o 0,4 procenta zvýšil, ale meziročně je o 0,1 procenta slabší. Půlprocentní růst si udržuje stavebnictví, které je meziročně vyšší o dvě procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy