Renault chystá superlevné auto pro třetí svět

dkl, čtk
14. 6. 2007 10:20
Mohlo by stát jen 65 tisíc korun
Logan byl pro Renault úspěchem na poli levných aut
Logan byl pro Renault úspěchem na poli levných aut | Foto: Renault

Paříž - Renault dnes oficiálně potvrdil informaci, kterou již dříve napsal deník Le Figaro: pro rozvojové země připravuje velmi levné auto.

Mluvčí zatím nepotvrdil informace listu, že by mělo stát pouze tři tisíce dolarů.

Renault se chce poučit z úspěchu svého modelu Dacia Logan, který již mířil na klientelu s nižšími příjmy. Vyrábět by se novinka měla v Indii.

Tisíc inženýrů

Le Figaro napsal že Renault plánuje pověřit vývojem extrémně nízkonákladového modelu tisícovku inženýrů. Nový vůz by měl být hotov do tří let a na rozdíl od Loganu by se neprodával v Evropě.

"Opravdu přemýšlíme o automobilu, jehož cena by byla ještě konkurenceschopnější než cena modelu Logan na rozvojových trzích," uvedla mluvčí Renaultu. Podrobnosti projektu však sdělit odmítla.

Renault vyrábí Logan ve své rumunské divizi Dacia a od uvedení na trh v roce 2004 tento model na méně vyspělých trzích sklízí úspěch.

Vůz již firma vyrábí kromě Rumunska i v Rusku, Íránu a Indii. Cena Loganu začíná v Evropě asi na 6500 dolarech. V České republice jej lze pořídit od necelých 200 tisíc korun.

V Indii Renault nyní staví svou druhou továrnu, která začne produkovat vozy v polovině roku 2009. Vývojové centrum Renault v této zemi nemá.

 

Právě se děje

Další zprávy