Realitní krize podle amerických manažerů skončí letos

Radek Pecák Radek Pecák
18. 5. 2010 15:22
Manažeři si již nepřejí žádné zásahy federální vlády
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

New York  - Po dvou letech skončí letos podle vrcholových manažerů amerického realitního trhu krize v této oblasti. Přitom právě americký trh s nemovitostmi rozpoutal v září 2008 světovou hospodářskou krizi.

"Letos dosáhne americký trh s realitami pomyslného dna a posléze začne růst. Trendem nadcházejícího období budou i nadále konsolidační opatření jako restrukturalizace dluhů a prodloužení splatnosti úvěrů." Vyplývá to z průzkumu mezinárodní právnické firmy DLA Piper, která se zabývá také právním poradenstvím v realitním sektoru.

Společnost DLA Piper se dotázala 308 manažerů. Z jejich odpovědí vyplývá, že, navzdory očekávané splatnosti úvěrů v hodnotě mnoha miliard dolarů již do roku 2014, manažeři nepropadají panice. Až 40 procent respondentů uvádí převážně optimistické výhledy pro vývoj trhu, což ve srovnání s necelými deseti procenty odpovědí manažerů stejného průzkumu ze září 2008 představuje jednoznačný nárůst optimismu.

Investičními příležitostmi budou opět byty a hotely

Z letošního průzkumu dále vyplývá, že 60 procent manažerů se domnívá, že trh s realitami již dosáhl svého dna nebo se tak stane nejpozději letos. Nejzajímavějšími investičními příležitostmi pro příštích 12 měsíců se podle dotázaných manažerů stanou rezidenční projekty s více byty (37 procent) a hotely (25 procent), které na tuto pozici postoupily z posledního místa v roce 2008. 

Podle zjištění DLA Piper se dále američtí manažeři shodli na tom, že již nepotřebují žádnou formu asistence federální vlády pro stabilizaci situace. Přejí si spíše, aby se stát postupně stáhnul do pozadí a nechal věcem volný průběh.

Také v Čechách už se objevují optimistické signály. Martin Severa, právník skupiny Real Estate DLA Piper Prague LLP, o situaci na českém trhu říká: „Také zprávy z českého hypotečního trhu v poslední době svědčí o jistém optimismu českých občanů, soudě alespoň podle objemu poskytnutých úvěrů v první čtvrtině letošního roku. Vedle začátku stavební sezony má určitý vliv bezesporu také státní podpora hypoték ve formě 1% dotace úrokových sazeb," řekl Severa.

 

Právě se děje

Další zprávy