Ratingové agentury výrazně snížily známky koncernu BP

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
18. 6. 2010 17:13
Současné snížení známek ještě nemusí být konečné
Vše se děje kvůli tomuto úniku ropy
Vše se děje kvůli tomuto úniku ropy | Foto: Reuters

New York - Mezinárodní ratingové agentury Standard & Poor's a Moody's snížily své úvěrové známky ropného koncernu BP. Důvod je zřejmý -  kvůli rostoucím nákladům úniku ropy z vrtu v Mexickém zálivu. Známky snížily o dva respektive tři stupně a pohrozily, že je mohou dál zhoršit.

Závazky BP ohledně nákladů na čištění a odškodňování nadále rostou a stále nejsou jasněji vyčísleny, konstatovaly agentury. Třetí světová agentura Fitch snížila v úterý rating BP hned o šest stupňů.

S&P v noci na dnešek snížila hlavní úvěrový rating BP o dva stupně z AA-minus na A a podotkla, že to nemusí být konečné slovo. Podle agentury převládá ohledně závazků BP v důsledku katastrofy velká nejistota. Není totiž jasné, kdy se firmě podaří únik ropy plně zastavit,

Horší než náklady na čištění  vody budou pokuty

Agentura konstatovala, že BP se v USA, na svém největším trhu, ocitla kvůli katastrofě pod těžkým politickým tlakem, což může její náklady podstatně zvýšit. BP již pod tlakem Bílého domu a Kongresu zrušila do konce roku výplatu dividend akcionářům a slíbila, že odvede 20 miliard dolarů (417 miliard Kč) do fondu, z něhož se bude vyplácet odškodnění a náklady čištění.

Přímé náklady na zadržení úniku a čištění mohou podle S&P dosáhnout čtyř až šesti miliard dolarů, což je pro firmu zvládnutelné. Mnohem více však mohou BP zatížit různé pokuty a odškodňování v důsledku právních sporů. Podle některých amerických odborníků by následné soudní spory mohly stát BP na pokutách a dalších výdajích i přes 60 miliard dolarů.

Moody's dnes snížila svůj rating BP o tři stupně na A2 a rovněž upozornila, že tento krok nemusí být poslední.

Z poškozeného vrtu Macondo unikají do Mexického zálivu už téměř dva měsíce desítky tisíce barelů ropy denně a havárie se už stala největší ekologickou katastrofou v dějinách USA. Od 20. dubna, kdy explodovala ropná plošina Deepwater Horizon, klesla tržní hodnota BP o zhruba 50 procent, v posledních dnech však akcie firmy oživují a dnes i přes zprávy o snížení ratingů posílily o více než dvě procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy