Pomoc Řecku ohrožena, ekonom ji pošle před ústavní soud

Ekonomika Ekonomika
14. 4. 2010 13:50
Pomoc prý porušuje Maastrichtskou dohodu zakazující přímou podporu členům eurozóny
Foto: Aktuálně.cz

Berlín - Emeritní profesor ekonomie univerzity v Tübingenu Joachim Starbatty nejspíš dodrží slovo a napadne u německého ústavního soudu pomoc Řecku, na které se eurozóna dohodla o víkendu.

Řecko by podle Starbattyho mělo vystoupit z eurozóny a věřitelé by se měli části pohledávek vůči němu vzdát.

"Podáme žalobu u ústavního soudu proti úvěrům států eurozóny Řecku," citoval jej dnes německý deník Rheinische Post. Spolu se třemi dalšími renomovanými profesory ekonomie oznámil Starbatty svůj záměr poprvé počátkem dubna.

Kolik spolkne Řecko doopravdy?

Podle Starbattyho je půjčka Řecku porušením Maastrichtské dohody, která zakazuje přímou pomoc členům spolku.

Profesor Starbatty opírá své tvrzení o fakt, že půjčka má být Řecku poskytnuta za 5procentní úrok, což je pod aktuální hladinou přirážky, za kterou Řecku půjčují trhy. To je podle něj důkaz, že jde o přímou podporu, kterou "Maastricht" zakazuje.

Další německý deník Handelsblatt citoval nejmenovaného člena německé vlády, že 30miliardový balíček pro Řecko je teprve první krok a že nakonec může skončit "přinejmenším u dvojnásobné částky."

Ještě dávno před dohodou, v době, kdy se ještě psalo o 20 - 25 miliardách potřebných pro Peloponés, napsal Economist, že Řecko ve skutečnosti bude potřebovat na záchranu asi 75 miliard eur.


 

Právě se děje

Další zprávy