Polštář na další krizi? Půjčte půl bilionu, plánuje MMF

Karel Toman
18. 1. 2012 17:05
Eurozóna svůj díl slíbila, MMF teď peníze páčí z nových ekonomik a ropných zemí
Francouzská ministryně financí Christine Lagardeová na tiskové konferenci v červnu 2011.
Francouzská ministryně financí Christine Lagardeová na tiskové konferenci v červnu 2011. | Foto: Reuters

Washington - Mezinárodní měnový fond (MMF) se chystá zvýšit svou výpůjční kapacitu o 500 miliard dolarů Cílem opatření je ochránit globální ekonomiku proti případnému zhoršení evropské dluhové krize.

S odvoláním na zdroje uvnitř washingtonské organizace o tom informovala agentura Bloomberg.

K dnešnímu dni instituce disponuje 385 miliardami dolarů, které může v případě potřeby půjčit. Tuto částku chce fond zvýšit na 885 miliard.

Studie MMF totiž odhalila, že v globálním financování hrozí příští dva roky výpadek až jednoho bilionu dolarů. To by mohlo způsobit další finanční krizi, které by naopak MMF mohl potřebnými půjčkami odvrátit.

MMF si chce půjčit v rozvojových zemích

Vlády eurozóny už slíbily navýšit své garance v MMF o 150 miliard eur, jinde se k tomu ale zatím nemají.

Spojené státy už prohlásily, že o nové bilaterální dohody s MMF nestojí a státy G20 se vloni na této otázce neshodly. Stále rozhodnuté není ani Česko.

Ředitelka MMF Christine Lagardeová proto v úterý prohlásila, že se fond snaží najít možnosti, jak svou kapacitu navýšit.

"Největší výzvou je odpovědět na krizi adekvátním způsobem," informovala Lagardeová po schůzce s výborem ředitelů MMF. "Hodně z nich zdůraznilo nezbytnost kolektivní snahy na zvládnutí dluhové krize v eurozóně a chránit ekonomiky po celém světě," dodala.

MMF tlačí hlavně na země BRICS - Čínu, Brazílii, Rusko a Indii, ale také na země vyvážející ropu. Pod podmínkou anonymity to agentuře Bloomberg sdělil vysoce postavený zástupce zemí G20.

Dohodu chce mít MMF hotovou do 25. až 26. února., kdy se v Mexico City koná schůzka ministrů financí nejvyspělejší dvacítky zemí G20. Euro v reakci na zprávu reagovalo posílením.

 

Právě se děje

Další zprávy