Polsko se dohodlo s Unicreditem

ČTK
19. 4. 2006 13:31
Varšava - Polsko dnes podepsalo dohodu s italskou společností Unicredito ohledně kontroverzní fúze bank Pekao a BPH.
Foto: Profimédia

Podle smlouvy Italové do 30 měsíců prodají značku BPH a spolu s ní 200 poboček. Zbývajících 260 filiálek BPH přejde pod Pekao. Banka UniCredito přislíbila také dvouletou záruku zaměstnání pracovníkům obou bank.

"Dohoda má zajistit, že BPH zůstane nezávislou bankou," řekl po podpisu smlouvy novinářům ministr státního pokladu (obdoba českého Fondu národního majetku) Wojciech Jasiński.

Polský kabinet přitom fúzi BPH a Pekao dlouho nechtěl povolit. Vládě se nelíbilo, že spojením by se pod jednou střechou ocitly dvě dominantní polské banky. Odvolávala se přitom na dohodu z roku 1999.

Italové tehdy při převzetí Pekao slíbili, že už v Polsku žádnou další banku kupovat nebudou. Nyní ale UniCredito hodlá převzít německého rivala HVB, kterému patří právě polská BPH. Spojení UniCredita a HVB je největší mezinárodní fúzí v Evropě.

Kvůli svému odporu vůči spojení bank si polská vláda premiéra Kazimierze Marcinkiewicze vysloužila mimo jiné kritiku Evropské komise. Brusel, který už fúzi schválil, Varšavu obviňoval z toho, že brání volnému pohybu kapitálu v rámci pětadvacítky.

Komise proto zahájila právní kroky. Dohodu mezi polskou vládou a UniCreditem ale přivítal komisař pro vnitřní trh Charlie McCreevy a podle agentury Reuters zřejmě Evropská komise vůči Polsku nezasáhne.

Podle ekonomických analytiků se z dohody mohou těšit především Italové. "Nebudou muset hradit náklady na likvidaci nepotřebných poboček, nebudou muset lidem vyplácet odchodné," míní například Adam Ruciński.

"UniCredito pravděpodobně odprodá ty pobočky, které jsou na stejných místech jako pobočky Pekao. Pro klienty je ale toto řešení výhodnější, než kdyby firma zcela ovládla obě banky," domnívá se analytik Andrzej Sadowski.

UniCredito nabídne značku BPH a 200 poboček v mezinárodním výběrovém řízení. Hlavním kritériem pro výběr poboček bude prý to, jak se bude síť BPH pokrývat s filiálkami banky Pekao.

 

 

Právě se děje

Další zprávy