Podívejte se. Tak vypadá nejlevnější auto světa

gaz
10. 1. 2008 17:30
Lidové vozítko Tata Nano přijde na 45 tisíc korun
Auto bude nejen levné, ale také ekologické, tvrdí prezident indické společnosti.
Auto bude nejen levné, ale také ekologické, tvrdí prezident indické společnosti. | Foto: Reuters

Dillí - Na automobilovém salonu v indickém hlavním městě Dillí představila firma Tata Motors nejlevnější auto na světě.

Čtyřdveřový a pětisedadlový vůz Tata Nano (alias "lidové auto") bude stát přibližně 100 000 rupií, tedy 45 tisíc korun. Zákazníci si ho budou moci koupit již v průběhu tohoto roku. Spotřeba vozidla je 5 litrů na 100 kilometrů

"Dnes máme skutečně lidové auto, které je zároveň cenově přístupné a zároveň vyrobeno tak, aby splňovalo bezpečnostní hlediska a emisní normy," prohlásil prezident společnosti Ratan Tata když své dlouho očekávané auto představoval.

Indický automobilový trh rychle roste. Do roku 2016 by se jeho objem měl zvýšit čtyřikrát na 145 miliard dolarů (2 a půl bilionu korun).

Auto místo dvoukoláků

Lidové auto se však nelíbí některým ekologům. Ti se obávají, že levné auto, které si bude moci dovolit mnoho lidí, povede jen k dalšímu znečištění a ucpání už tak dost zasekaných indických silnic. Čtěte více: TATA Nano: Auto za 50 tisíc!

Podle automobilky však Tata Nano splňuje veškeré emisní limity. Také by mohlo alespoň částečně nahradit různá improvizovaná a "smradlavá" vozítka konstruovaná na bázích motorek, která se v Indii a jiných zemích třetího světa těší velké oblibě.

Právě při pohledu na ně údajně dostal Ratan Tata nápad lidové auto vyrobit.

 

"Pozoroval jsem rodiny jezdící na dvou kolech - otec na skútru, jeho mladá ratolest před ním a žena s dalším dítětem vzadu. (Ten pohled) mě vedl k myšlenkám na konstrukci bezpečného a cenově přístupného auta pro takovou rodinu do každého počasí," citovala BBC prezidenta společnosti. 

O tom, že by Tata Motors plánovala lidové auto prodávat i u nás, český Svaz dovozců automobilů zatím žádné informace nemá.

Čtěte také: Jeď, ambi, jeď. Indický trabant slaví padesátiny 

 

Právě se děje

Další zprávy