Obchod roku dojednán. Vzniká energetický gigant

dkl
3. 9. 2007 10:20
Suez a Gaz de France spojí své síly
Šéf Gaz de France Jean-Francois Cirelli oznamuje spojení se Suez.
Šéf Gaz de France Jean-Francois Cirelli oznamuje spojení se Suez. | Foto: Reuters

Paříž - Po dlouhých osmnácti měsících se firmy dohodly na podobě společné fúze. Suez a Gaz de France (GDF) vytvoří jednu z nejvýznamnějších světových firem v oboru energetiky.

Půjde o nejvýznamnější dojednaný obchod tohoto roku. Jeho hodnota je v tuto chvíli odhadována na téměř šedesát miliard eur, tedy v přepočtu 1,7 bilionu korun.

Větší jen banka

Soupeřit s ním může snad jen převzetí nizozemské banky ABN Amro. Jenže to ještě není ani zdaleka u konce, protože se o tento finanční ústav "pere" britská Barclays a konsorcium vedené Royal Bank of Scotland.

A jelikož není jisté, kdo a za kolik nakonec nizozemskou banku pohltí, zůstává energetická fúze největším dojednaným obchodem roku.

O spojení obě firmy jednají již řadu měsíců. Na uplynulý víkend si naplánovaly rozhodující hlasování, na kterém obě představenstva fúzi schválila.

Jeden z nejnovějších vrtů u Uhřic. Zpočátku těžby je ropa v ložisku pod tlakem, sama vyvěrá na povrch, stačí ji jen chytat do trubek.
Jeden z nejnovějších vrtů u Uhřic. Zpočátku těžby je ropa v ložisku pod tlakem, sama vyvěrá na povrch, stačí ji jen chytat do trubek. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Vznikne tak čtvrtá největší energetická společnost světa. Větší už je pouze ruský Gazprom, Electricité de France a německý E.ON.

Podle dohodnutých podmínek si v novém subjektu udrží francouzská vláda významný podíl. Ale zatímco nyní má v rukou osmdesát procent GDF, ve firmě GDF Suez bude mít pouze 35 procent.

Pro Suez je nejvýznamnější komoditou voda. Její divize vody je oceňována na dvacet miliard eur. Podle ujednání s GDF ale 65 procent akcií této části firmy půjde na akciový trh.

Proti Rusku?

Spojování energetiků má nyní jeden cíl. Bránit se rozpínavosti ruského Gazpromu. I to je jeden z důvodů, proč francouzská vláda Nicolase Sarkozyho nakonec s prodejem souhlasila.

Nová společnost GDF Suez bude největším odběratelem plynu na evropském trhu, bude jí patřit celá čtvrtina.

Může se tak stát významným protihráčem Gazpromu s dosti silnou vyjednávací pozicí.

Svoji roli si ovšem uvědomuje i sama firma. V prohlášení k fúzi uvádí, že "zabezpečení dodávek energie pro Evropu" patří k jejím hlavním cílům.

Po spojení společností, které by mělo být kompletní začátkem příštího roku, vznikne gigant s tržní kapitalizací 90 miliard eur s ročním obratem 72 miliard eur.

Roční synergická úspora ze spojení by měla dosáhnout miliardy eur.

 

Právě se děje

Další zprávy