O australské pivo mají investoři zájem

Michal Najman
30. 8. 2006 0:00
Sydney - Foster's vykázal rekordní zisk, za 3,2 miliardy koupil konkurenta. Proto je podle analytiků na prodej.
Pivo Fosters se prodává po celém světě. Bude patřit nadnárodním gigantům?
Pivo Fosters se prodává po celém světě. Bude patřit nadnárodním gigantům? | Foto: neonsigns.com

Společnost Foster's dnes oznámila výsledky hospodaření a dařilo se jí lépe, než čekali analytici. Zisk vzrostl o 27 procent na 1,17 miliardy dolarů. Akciové trhy zareagovaly růstem akcií o deset procent.

Růst však nebyl způsoben jen rekordním ziskem, ale také spekulacemi o možném prodeji společnosti, které rozpoutalo dnešní vydání australských novin Sydney Morning Herald.

Na formulích i v českých hospodách

O koupi projevily zájem světová jednička InBev a jeho nejbližší konkurent SABMiller.

Značka piva Foster's, vlajková loď pivovaru, který se pyšní sedmými největšími prodeji na světě mezi prestižními značkami, začíná být pro konkurenci atraktivním lákadlem.

Je totiž hodně populární a hodně se ukazuje na veřejnosti. Zákazníci mohou tuto značku vidět jako sponzora několika světových akcí - například závodů formule 1. V českých hospůdkách je již také k dostání, ale je poněkud dražší než piva domácích výrobců.

Stella Artois je jedním z hlavních produktů společnosti InBev.
Stella Artois je jedním z hlavních produktů společnosti InBev. | Foto: Staropramen

Oba giganti, InBev i SABMiller, svůj zájem o koupi potvrdili. Foster's se naopak snaží spekulace o svém možném prodeji vyvracet.

Analytici však nečekají a už se objevila informace výši kupní ceny. Ta by se podle nich měla vyšplhat nad 11 miliard dolarů.

Budvar není na prodej

Společnosti InBev a SABMiller se nijak netají svým zájemem konsolidovat světové pivovarnictví. V poslední době investovaly zejména v asijsko-pacifické části světa. Obě nedávno utratily miliardy dolarů k posílení své pozice na rychle rostoucích pivních trzích Číny a Indie.

I české pivovary pocítily kupní choutky nadnárodních gigantů. Do portfolia společnosti InBev patří Staropramen, SABMiller je ještě aktivnější. Z českých výrobců piva vlastní Plzeňský prazdroj, Gambrinus, Radegast, Velkopopovický kozel a další.

V Česku zbývá poslední pivovar, který je ještě ve státních rukou - Budějovický Budvar. Odstupující premiér Paroubek přišel v pondělním vydání Mladé fronty Dnes s tvrzením, že vláda ODS chce pivovar prodat. Špičky ODS prohlášení dementovaly.

V portfoliu společnosti SABMiller je mnoho značek piv, mimo jiné i Pilsner Urquell.
V portfoliu společnosti SABMiller je mnoho značek piv, mimo jiné i Pilsner Urquell. | Foto: fcsr.pl

SABMiller o krůček napřed

Společnost SABMiller již část Foster's vlastní. Koupila jeho pivovary a práva na použití jména v Indii za 120 milionů dolarů.

Foster's se v posledních měsících začal ze světa naopak stahovat. Prodal své aktivity například ve Vietnamu a v Číně v celkové hodnotě jedné miliardy dolarů. Na domácím trhu naopak roste. Nedávno koupil za 3,2 miliardy dolarů domácího výrobce vína společnost Southcorp.

Zvětšování společnosti a snaha pokrýt maximum domácího trhu je podle analytiků znak přípravy na plánovaný prodej společnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy