Norilsk míří na miliardové nákupy

ČTK
6. 2. 2006 10:48
Moskva - Ruskému těžebnímu gigantu Norilsk Nickel se zachtělo růst a neváhá pořádně investovat.

Ruský těžební gigant Norilsk Nickel hodlá investovat do koupě nového jmění v těžařském odvětví a do geologických průzkumů jednu miliardu dolarů. Největší zájem má o měď, titan a ložiska dalších neželezných kovů v Rusku, Kazachstánu a v Uzbekistánu. Uvedl to v dnešním rozhovoru pro list Vedomosti generální ředitel mateřské společnosti Interros Andrej Klišas.

Interros již utratil z plánované miliardy 80 milionů za koupi pětinového podílu v druhém největším ložisku zlata Neždaninskoje od Celtic Resoures. Dalším projektem je společný průzkum zásob titanu s firmou Peter Hambro, dodal Klišas. Odmítl však poskytnout bližší detaily, napsala agentura Reuters.

Norilsk Nickel je největší světový producent niklu a palladia. Podle tiskové agentury Interfax jedná Norilsk o možné fúzi s těžebním gigantem Alrosa, který má monopol na ruskou těžbu diamantů a je světovou dvojkou za skupinou De Beers. Stát by tak mohl využít Alrosu ke zvýšení podílu v koncernu Norilsk Nickel. Stát má v Alrose podíl 37 procent.

Skupinu Norilsk Nickel koupila společnost Interros ruského  magnáta Vladimira Potanina v privatizační aukci v 90. letech. Pozorovatelé ale říkají, že byl prodej podhodnocený. Interros  popřel, že by s Alrosou jednal.

 

Právě se děje

Další zprávy